PUTINOVA ZLOČINAČKA MEDIJSKA MAŠINERIJA KORISTI ISTE METODE: Rusi cijeli svijet pokušavaju uvjeriti da je Zelenski nacist, pogledajte kako su za istu stvar optuživali Tita...

Tita su opsesivno prikazivali kao zapadnog plaćenika, “fašističkog psa” i nacista, što su isti termini koji danas koriste za Volodimira Zelenskog.

  • Kultura

  • 05. Mar. 2022  05. Mar. 2022

  • 2

Jedna od sumanutijih konstrukcija ruske propagande jest da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, nacist. Osim što je Židov, Zelenskij nikad u svojoj glumačko-političkoj karijeri nije imao baš nikakvog doticaja s nacističkom ideologijom.

No, Rusija ustraje na tome da kroz invaziju žele “denacificirati” Ukrajinu, te s vlasti maknuti neonaciste i narkomane. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova izdala je priopćenje, u kojem se pita jesu li u Njemačkoj još uvijek na vlasti nacisti, s obzirom na to da planiraju pomoći Ukrajini, koju vode nacisti, piše "Telegram.hr".

Propaganda o nacistima protiv kojih se Rusija bori očigledan je pokušaj povezivanja trenutne agresorske invazije s najvećim ruskim ponosom u povijesti, pobjedom u Drugom svjetsku ratu, kojeg Rusi nazivaju Velikim domovinskim ratom.

Isti trik koristili s Titom

U svojim nedavnim obraćanjima, Vladimir Putin spominjao je Veliki domovinski rat kao jedan od temelja suvremene ruske države, a blesavom propagandom o borbi protiv nacizma trenutni rat pokušavaju povezati s najslavnijim trenutkom ruskom naroda u posljednjih stotinjak godina.

Zanimljivo, isti trik koristili su za vrijeme Sovjetskog saveza, u sukobima s Josipom Brozom Titom kasnih četrdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon razlaza sa Staljinom, Sovjetska propaganda prikazivala ga je kao pohlepnog i krvoždernog nacista koji je dušu prodao Zapadu.

Objavljivane su ilustracije na kojima Tito ima kukasti križ na remenu, te zbraja novčiće u kasi, koje je valjda dobio od zapadnih zemalja za izdaju Sovjetskog saveza. Na jednoj karikaturi, objavljenoj nakon raskola Tito-Staljin 1948. godine, jugoslavenski predsjednik ima uzdignutu desnu ruku u nacističkom pozdrav, dok u lijevoj nosi krvavu sjekiru.

alt alt alt

 

alt

Sovjetska je štampa 1948. i 1949. godine objavila niz ovakvih karikatura: nije im bila prihvatljiva ideja postojanja nekog teritorija u srednjoistočnoj Europi, i to još socijalističkog uređenja, nad kojim nemaju punu kontrolu.

Netrepljivost trajala do Staljinove smrti

Stoga su Tita opsesivno prikazivali kao zapadnog plaćenika, “fašističkog psa” i nacista, što su isti termini koji danas koriste za Volodimira Zelenskog. Tadašnjoj propagandi pridružila se i istočnonjemačka štampa, također pod sovjetskom kontrolom, koja je Tita optuživala za plan kao američkog plaćenika koji planira napad na sovjetske zemlje.

alt

alt

alt

Netrpeljivost je potrajala sve do Staljinove smrti 1953. godine, a odnosi su rehabilitirani nakon što je na čelo Sovjetskog saveza došao Nikita Hruščov, koji će se u februaru 1956. godine odreći Staljina i optužiti ga, između ostalog, pogoršanje odnosa s Jugoslavijom.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...