DAVOR GJENERO ZA „SB“: Ključni ruski operativac u projektu destabilizacije BiH otvoreno i ponosno govori o svemu. Za razliku od Dodika, Čović u tom projektu sudjeluje „decentnije”…

Escobar najavljuje savjetovanje s visokim hrvatskim izaslanstvom u Washingtonu i produbljivanje partnerstva, a iz tema i konteksta posve je jasno da je cilj Bidenove politike osnaživanje europejske i atlantističke administracije Andreja Plenkovića i daljnje potiskivanje ionako međunarodno izoliranog proruskog Zorana Milanovića, kazao je Gjenero.

  • Politika

  • 05. Mar. 2022  05. Mar. 2022

  • 10

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar na pitanje novinarke HTV-a je li moguće da Rusija sada prizna Republiku Srpsku, odgovorio je kako nije ništa čuo o tome i misli kako bi svaki korak kojim bi se destabilizirala Bosna sada bio katastrofalan.

- U procesu smo u kojem pokušavamo provesti izborne i ograničene ustavne reforme koje će omogućiti BiH da ispuni svoje težnje i jednog dana postane članica EU-a. Nažalost, mislim da svi vođe Bosne i Hercegovine ne dijele tu viziju. Ali mislim da razlozi nisu politički ciljevi, to sam već rekao. Tu se prije radi o zaštiti korupcije. Mislim da Republika Srpska ne želi neovisnost. Mislim da Republika Srpska, pogotovo se Milorad Dodik želi osloboditi svih federalnih sudova, istraga i regulatora koji bi stali na kraj njegovoj korupciji. Mislim da ne želi neovisnost jer neovisnost traži odgovornost prema proračunu, prema nizu drugih stvari. Zna da ga nitko u regiji ne bi priznao, nitko od susjeda, kazao je Escobar.

Escobarove poruke iz SAD-a za „Slobodnu Bosnu“ komentirao je politolog Davor Gjenero.

-Gabriel Escobar jučer je posredstvom HTV-a poslao vrlo jaku poruku cijeloj regiji, ali prije svega Hrvatskoj, i još više političkoj eliti Hrvata u BiH. SAD u ovim okolnostima itekako prati procese na Zapadnom Balkanu, i američka je politika svjesna da u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu, Putinovi izvršioci dodatno pokušavaju destabilizirati političke prilike na rubu Europske unije, što im, s izuzetkom Srbije, uglavnom ne polazi za rukom, kaže politički analitičar Davor Gjenero za „Slobodnu Bosnu“, te dodaje:

-Jasno je da skora smjena administracija u Crnoj Gori, ali i dobar rad europski i euroatlantski usmjerenih struktura unutar tamošnje Agencije za nacionalnu bezbednost, koji je rezultirao protjerivanjem Viktora Antipina, ruskog obavještajca koji je pod zaštitom diplomatskog imuniteta djelovao u Crnoj Gori i uplitao se u političke procese utječući na djelovanje trenutnog predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore, proruskog i velikosrpskog političara Strahinje Buljajića.

Za razliku od Crne Gore, gdje ruska i velikosrpska peta kolona s principalima iz Rusije komunicira posredstvom Putinove agenturne mreže tajnih službi i to nastoji raditi „decentno”, u BiH ključni ruski operativac u projektu destabilizacije BiH otvoreno i ponosno govori o projektu u kojem radi. Naravno, za razliku od Milorada Dodika, Dragan Čović u tom projektu sudjeluje „decentnije”, svjestan da za svoju djelatnost ima potporu iz Rusije i Beograda, uz koje je čvrsto vezan, ali ne i iz Zagreba, čijim se političkom predstavnikom predstavlja i čija mu formalna potpora garantira poslušnost sljedbenika i legitimira poziciju najutjecajnijeg aktera unutar političke elite BiH Hrvata.

Escobar jasno daje do znanja da je američka administracija ovog puta osmislila daleko efikasnije sankcije za one koji opstruiraju stabilnost BiH, a snagu tih sankcija multiplicira činjenica da je u proteklim tjednima stvoreno nezapamćeno jedinstvo europskih aktera. U novim će okolnostima Orbanova Mađarska vrlo teško moći staviti veto na odluku o sankcijama unutar Europskog vijeća, a i utjecaj Zorana Milanovića koji je Hrvatsku gurao na mračnu stranu potpore ruskom destabiliziranju BiH, dramatično je smanjen.

Escobar najavljuje savjetovanje s visokim hrvatskim izaslanstvom u Washingtonu i produbljivanje partnerstva, a iz tema i konteksta posve je jasno da je cilj Bidenove politike osnaživanje europejske i atlantističke administracije Andreja Plenkovića i daljnje potiskivanje ionako međunarodno izoliranog proruskog Zorana Milanovića, kazao je Gjenero.

Iz Escobarovog nastupa posve je jasno da SAD dogovor unutar Federacije o izbornom zakonodavstvu smatraju gotovom stvari, a jasno je da bi Čovićeva opstrukcija tog dogovora značila proširenje sankcija i na njega. Očito je da Srbija ima izbor: jasno se distancirati od dosadašnje proruske politike ili ostati kao ruska eksklava, izolirana sa svih strana, a politički identitet BiH konačno je jasno definiran kao europski i euroatlantski. Konačno, svi relevantni međunarodni akteri u BiH rade usklađeno, što znači da unatoč groznim međunarodnim okolnostima BiH ulazi u stabilnije političko razdoblje, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

(M. ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...