"MI EVROPLJANI NE MOŽEMO, A NE MOGU NI AMERIKANCI": Visoki povjerenik za vanjsku politiku EU zna ko bi mogao posredovati u sukobu

Borell je branio isporuke evropskog oružja u ratnu zonu i nametanje strogih sankcija Rusiji.

  • Svijet

  • 05. Mar. 2022  05. Mar. 2022

  • 3

Visoki povjerenik EU za vanjsku politiku Josep Borrell snažno se zauzeo za posredovanje Kine u ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Nema alternative. Mi (Evropljani) ne možemo biti posrednici, jasno je ... Ne može ni SAD. Ko drugi? To mora biti Kina, vjerujem u to", rekao je Borell u intervjuu za španski list El Mundo.

Međutim, Borell, koji je iz Španije, priznao je da zaraćene strane i njihovi pristaše nemaju čvrstih planova za vanjsko posredovanje iz Kine.

"O tome ih nismo pitali, a nisu ih pitali ni oni (Kinezi)", dodao je.

Borell je branio isporuke evropskog oružja u ratnu zonu i nametanje strogih sankcija Rusiji.

Te mjere apsolutno su nužne, rekao je, bez obzira na istodobne diplomatske napore da se riješi sukob.

Isporuke oružja dopuštaju Ukrajincima da se bore, da budu u boljem položaju za pregovore i, ako je moguće, da postignu prekid vatre, rekao je bivši španski ministar vanjskih poslova i bivši predsjednik Evropskog parlamenta.

"I nakon toga, diplomacija mora odigrati svoju ulogu", i ovdje "ulogu mora imati" Kina, naglasio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...