SANKCIJE SU BILE JAČE OD NJIH: Druga najveća ruska banka napušta evropsko tržište

VTB ima operaciju investicionog bankarstva u Londonu i banku za stanovništvo u Njemačkoj sa 160.000 klijenata.

  • Ekonomija

  • 06. Mar. 2022  06. Mar. 2022

  • 1

VTB banka, drugi po veličini zajmodavac u Rusiji, sprema se da prekine svoje evropske operacije nakon što je bila teško pogođena zapadnim sankcijama.

VTB ima operaciju investicionog bankarstva u Londonu i banku za stanovništvo u Njemačkoj sa 160.000 klijenata, ali je odlučio da ne može poslovati van Rusije nakon što su njenu imovinu zamrznuli zapadni saveznici, kažu ljudi upoznati sa internom diskusijom, prenosi B92.

Banka bi trebalo da bude uklonjena u subotu iz SWIFT-ovog globalnog sistema za razmjenu poruka o plaćanju koji omogućava trgovine u vrijednosti od triliona dolara dnevno.

Ovaj potez je uslijedio nakon odluke Sberbanke, najvećeg ruskog zajmodavca, da napusti tržište centralne i istočne Evrope prošle sedmice, pri čemu je njena austrijska jedinica postala prva banka koja je propala nakon finansijskih sankcija na Zapadu.

Sberbanka i VTB čine više od polovine ruskog bankarskog tržišta. Njihovo povlačenje iz Evrope privodi kraju dvadesetogodišnju strategiju ruskih banaka za uspostavljanje globalnog prisustva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...