EKONOMSKO ČUDO NA SJEVEROISTOKU BOSNE: Jedan od najrazvijenijih gradova u BiH ima milionski budžet i vrhunske izvozne rezultate, ali i jedan problem...

Jedan od privredno najrazvijenijih gradova u Bosni i Hercegovini obiluje kulturno-historijskim naslijeđem. 

  • Ekonomija

  • 07. Mar. 2022  07. Mar. 2022

  • 1

Na Gradačcu svi gledaju kao na ekonomsko blago. Tome u prilog ide i činjenica da su prošle godine privrednici u zemlji Zapadne Evrope izveli proizvode u vrijednosti pola milijarde maraka. Mnogi Gradačac danas zovu industrijskom zonom milijeka. S razlogom, jer upravo u Gradačcu nalazi se jedna od fabrika odakle se mliječni proizvodi plasiraju širom Evrope.

SENAD DŽOMBIĆ, fabrika mlijeka Inmer, Gradačac

"Mlijeko koje dobivamo u ovu fabriku je mlijeko 95 posto iz Bosne i Hercegovine, iz svih njenih dijelova. Otkupljujemo ga od 1 500 kooperanata. Vrlo bitno je napomenuti da od ukupne prerade, više od 50 posto završava u izvozu ugravnom u zemljama CEFTA -e“

Grad je ovo poželjan za življenje, ali mladi ipak traže priliku izvan granica

"Ja sam završio školu za automehaničara, radim u Livnici. Tu je najbolja plaća, ali ne planiram ovdje biti. Pošto su mi tamo otac, mati i brat. Tako da ću ja vjerovatno. Bolje je sve tamo, zdravstvo prvo. Kod nas se moraš slomiti da nešto izvadiš. Tamo je sve jednostavno. Ovdje me najviše privlači sloboda", kaže Hazim za BHRT.

U Gradačcu je život odvojen od dnevno-političkih zbivanja. Smatrati svojom prednošću, jer su tako uspjeli stvoriti razvoj industrijskih zona, infrastrukture, komunalnih pitanja. Žale što ih u budućnosti zaobilazi izgradnja cestovne infrastrukture. No i inače više instance vlasti zanemaruju Gradačac.

EDIS DERVIŠAGIĆ, gradonačelnik Gradačca

"Saobraćajna infrastruktura mora pratiti privatne potrebe i imamo velike primjedbe na trenutnu trasu koja je predviđena, a koju treba povezati gradove Brčko, Orašje i Tuzlu i koja ne prolazi pored niti blizu prostora grada Gradačca. Najbliža tačka je udaljena 25 do 30 kilometara od tačke Gradačca. Od takve autoceste građani i privrednici Gradačca nemaju nikakve koristi. Nemaju ni ostali gradovi koji su oslonjeni na privredu Gradačca".

U Gradačcu živi 35.000 stanovnika. Budžet grada je 14,5 milijuna maraka. Danas ovdje egzistira sedam osnovnih škola, dvije srednje škole i muzička. Grad je ovo pun života kojemu samo nedostaje jačeg vjetra u leđa...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...