VJERUJETE LI NJEMU ILI SVOJIM OČIMA: Vučić tvrdi da je Srbija ekonomski "tigar", a stvari su potpuno suprotne...

Za to ima više razloga, a jedan od glavnih je slaba ekonomija Srbije, koja ne može da ublaži taj udar poskupljenja. Razvijena Evropa to rješava ogromnim subvencijama.

  • Ekonomija

  • 09. Mar. 2022  09. Mar. 2022

  • 3

Srbija kao ekonomski tigar, kako predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić uporno tvrdi, zauzela je još jedno neslavno prvo mjesto u Evropi. Naime, prema podacima Eurostata, kancelarije EU zadužene za statistiku, Srbija je za godinu dana zabilježila najveći rast cijena hrane u Evropi. Za to ima više razloga, a jedan od glavnih je slaba ekonomija Srbije, koja ne može da ublaži taj udar poskupljenja. Razvijena Evropa to rješava ogromnim subvencijama, piše "Nova.rs".

Kada se uporede cijene hrane u Srbiji u januaru 2021. godine sa cijenama iz istog mjeseca ove godine, dođe se do podatka da je u Srbiji za godinu dana hrana poskupila za 14,5 posto. To je zvaničan podatak koji je objavio Eurostat.

Koliko građani Srbije plaćaju skuplje hranu u odnosu na zemlje članice EU, možda najbolje govori podatak da je prosječan rast cijena hrane u EU manji od pet posto, odnosno 4,9.

Poskupljenje hrane januar ’21/januar ’22

ZEMLJA                         RAST CIJENA %

Srbija                                   14,5

Litvanija                              12,8

Bugarska                             11,1

Mađarska                            10,9

Hrvatska                              10,2

Makedonija                          9,6

Estonija                                9,2

Grčka                                   5,5

Austrija                                5,0

Nemačka                            4,9

Slovenija                             4,7

Italija                                   3,9

Izvor: Eurostat

Ako se pogleda tabela, Srbija je na čelu sa poskupljenjem od 14,5 posto. Odmah iza nje je Litvanija. U ovoj zemlji je, recimo, u istom periodu hrana poskupila za 12,8 posto, slijedi Bugarska sa 11,1, Mađarska sa 10,9 posto, Hrvatska sa poskupljenjem od 10,2 posto, a zatim Sjeverna Makedonija sa 9,6 i Estonija sa 9,2 posto.

S druge strane, recimo u Italiji, Sloveniji, Austriji, Grčkoj i Njemačkoj hrana je poskupila za godinu dana od 3,9 do 5,5 posto.

Da može i drugačije, pokazuju primjeri Norveške i Švicarske. U ovim zemljama je zabilježen pad cijena hrane. Tako je, recimo, u Norveškoj pojeftinila za jedan, a u Švicarskoj 1,5 posto.

Zemlje u kojima je hrana pojeftinila

Norveška - 1,0

Švicarska - 1,5

Izvor: Eurostat

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...