PUTIN USPIO ONO ŠTO NI STALJINU NIJE POŠLO ZA RUKOM: Prvi put nakon sto godina New York Times povlači sve...

Novi zakon koji je usvojem u Rusiji kriminalizira nezavisno, tačno izvještavanje o ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

  • Kultura

  • 09. Mar. 2022  09. Mar. 2022

  • 0

Američki časopis New York Times (NYT) povukao je sve svoje dopisnike iz Rusije, što je prvi put u više od jednog stoljeća da list neće imati svoje novinare na terenu u toj državi, prenosi CNN.

"Ovo je veoma tužan dan za historiju New York Timesa u Moskvi. Izvlačenje svih njenih dopisnika iz zemlje. Tamo smo imali novinare neprekidno još od 1921. godine, sa jednim ili dva kratka prekida zbog problema sa vizama. Ni Staljin niti Hladni rat nisu nas istjerali iz Rusije", napisao je na Twitteru Neil MacFarquhar, bivši šef moskovske redakcije NYT.

Časopis je objavio svoje formalno povlačenje iz Rusije u saopćenju u utorak, kao razlog navodeći novi zakon koji nastoji kriminalizirati rad novinara koji izvještavaju o invaziji Moskve na Ukrajinu tako što zabranjuje svako spominjanje "rata".

Novi zakon koji je usvojem u Rusiji kriminalizira nezavisno, tačno izvještavanje o ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

"Zbog zaštite i sigurnosti našeg uredništva i ekipe novinara koji rade u regionu, odlučili smo da ih do daljnjeg povučemo iz Rusije". navela je glasnogovornica New York Timesa Danielle Rhoades.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...