PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Ponovo je aktivirana većina - SDA, SDS, PDP i DNS…“

Ona je kazala da Klub SNSD-a djeluje potpuno u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, te da su to razlozi zbog kojih su napustili parlamentarnu salu, ne želeći da odlučuju dalje o bilo kojoj tački dnevnog reda.

  • Politika

  • 10. Mar. 2022  10. Mar. 2022

  • 1

Šefica Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać rekla je da je ponovo aktivirana većina SDA sa SDS-om, PDP-o i DNS-om, što je, kako je kazala, poručeno odbijanjem zakonskih prijedloga koje su predložili SNSD i Srpski klub.

"Odbijanje svih u parlamentu, osim kolega iz HDZ-a BiH, da budu eksplicitno protiv zakonskog prijedloga o zabrani zloupotrebe pojma genocid je snažna poruka, ko hoće da je razumije", rekla je Bursać.

Ona je kazala da Klub SNSD-a djeluje potpuno u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, te da su to razlozi zbog kojih su napustili parlamentarnu salu, ne želeći da odlučuju dalje o bilo kojoj tački dnevnog reda.

Bursać je u izjavi novinarima, nakon što su poslanici SNSD-a i Srpskog kluba napustili sjednicu, kazala da je SDA ponovo aktivirala "tu svoju većinu sa SDS-om, PDP-om i DNS-om, koja se nikada nije gasila na najbitnijim stvarima".

"Oni na taj način ostvaruju potreban broj entitetskih glasova, a šta će se dalje dešavati u Predstavničkom domu, vidjet ćemo. Može da izgleda da se nešto dešava, ali Parlamentarna skupština je sastavljena iz dva doma, a poruke i kontekst koji se stvara ovakvim djelovanjem SDA u ovom mandatu narušava odnose i onemogućava stvarni dijalog i rješavanje problema u BiH", kazala je Bursač, te dodala da će mnogi pitati šta sa akcizama i najavila da će danas biti sastanci dva premijera Republike Srpske i Federacije BiH sa predstavnicima Vijeća ministara BiH, te da je to mjesto gdje se mogu i trebaju predložiti mjere.

"Oni jedini i mogu da sprovedu te mjere i imaju relevantne informacije o svim kretanjima i kada su u pitanju akcize i kada su u pitanju porezi, budžeti... Uvjeravam javnost da će se sa mjesta gdje kadar SNSD-a stvarno odlučuju i imaju kapacitet, učiniti sve da se ublaži aktuelna i nadolazeća kriza", kazala je Bursać.

Ona je poručila da je SNSD spreman da priča o svim pitanjima u vezi sa 14 prioriteta i kretanju prema EU.

"Ali ovdje smo odbijeni kada je bio razmatran Zakon o Ustavnom sudu, odnosno načinu izbora sudija u tom sudu koji dolaze iz reda stranih državljana. Strategija rješavanja pitanja ratnih zločina je formalno usvojena i ništa se suštinski ne dešava", kazala je ona.

"Ovdje mi ne podržavamo niti ćemo podržati pristup na koji očito kolege iz SDS-a, PDP-a i DNS-a zbog kratkovidosti svoje politike pristaju da bi popunjavali neku formu. Mi ne želimo formu, želimo suštinu i spremni smo da, kada jednog dana neko bude imao opredjeljenje i hrabrost, razgovaramo, SNSD će biti tu", poručila je Novaković Bursać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...