DENIS ZVIZDIĆ: "Vijeće ministara BiH u 2,5 godine uputilo desetak zakona u parlamentarnu proceuduru, jer se radi o osmišljenom projektu derogiranja državnih institucija..." (VIDEO)

"Gospodin Dodik je na neki način čovjek koji je na džojstiku ljudima iz Moskve", poručuje Zvizdić

  • Politika

  • 10. Mar. 2022  10. Mar. 2022

  • 0

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je za O kanal da su poruke ministrice vanjskih poslova SR Njemačke Annalene Baerbock, jasan signal da "Njemačka čvrsto stoji iza evropskih integracija BiH"

"Njemačka našu domovinu i ostale zemlje Zapadnog Balkana vidi kao buduće članice EU. To znači snažnu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i političkoj neovisnosti BiH i nepromjenjivosti njenih granica. Ako uspijemo obezbijediti dovoljan nivo vladavine prava i obezbijedimo pravnu sigurnost investitorima, Njemačka je spremna da i dalje snažno investira u Bosnu i Hercegovinu i da čvrsto ostane naš ključni trgovinski partner. Njemačka se u potpunosti zalaže za evropsku budućnost BiH, ali i na nama je da završimo one obaveze koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom i upravo su to predstavnici opozicije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i uradili, inicirali usvajanje i usvojili dva preostala ključna zakona koja Bosnu i Hercegovinu čine kredibilnim kandidatom za dobijanje kandidatskog statusa", spomenuo je Zvizdić.

Spomenuto je da će se ovi zakoni naći pred Domom naroda 24. marta ove godine.

"Njemačka je najrazvijenija zemlja i vodeća ekonomska sila u EU i kada takva zemlja pošalje poruku da će se zalagati za evropske integracije BiH, onda je to značajan, podstrek koji budi optimizam u BiH, a posljednjih godina, na žalost, ovaj optimizam je prilično smanjen, s obzirom na to da izvršna vlast BiH, odnosno Vijeće ministara BiH nije uradilo skoro ništa na evropskom putu BiH. Sjećamo se Berlinske inicijative, pa englesko-njemačke inicijative, koje su pokrenule evropski put BiH, i zbog toga Njemačka kao naš ključni evropski partner, može puno uraditi, za evropske integracije. Na žalost fokus je sada okrenut na čitav niz drugih problema izazvanih agresijom Ruske Federacije na neovisnu, međunarodno priznatu državu Ukrajinu. Njemačka će fazno to raditi i ovakvim posjetama će pokušati vratiti to povjerenje", kazao je Zvizdić.

Na pitanje, da li se mogu očekivati sankcije za one političare koji blokiraju evropski put BiH, Zvizdić je rekao da je to sasvim sigurno.

"Ne primjećujemo veliku promjenu od onih lidera i političkih opcija koji drže BiH u statusu taoca u posljednje 2,5 godine. Bez ikakvih značajnih aktivnosti, prije svega Vijeća ministara BiH, pa samim tim i Parlamentarne skupštine BiH. Ako vam kažem podatak da je za praktično 2,5 godine mandata Vijeće ministara BiH u parlamentarnu proceduru uputilo samo desetak zakona, onda govorimo o jednom osmišljenom političkom projektu da se Bosna i Hercegovina prikaže nefunkcionalnom državom, i kao pripremu za dalje procese secesije, odvajanja, podjele BiH, itd. Sankcije su realan i najbolji instrument, koji u demokratskom svijetu stoji na raspolaganju kako bi one, koji su antibosanski, antievropski orijentirani ustvari vratili u neke normalne tokove, a ako to ne žele, da budu sklonjeni sa političke scene u BiH", kazao je Zvizdić.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...