HRVATI POHRLILI U MJENJAČNICE ZBOG STRAHA OD RATA: "Čim nešto otkupimo, to odmah prodamo. Potražnja je nevjerovatna"

Velika potražnja za devizama.

  • Ekonomija

  • 13. Mar. 2022  13. Mar. 2022

  • 1

Rat u Ukrajini nije utjecao samo na rast cijena goriva i pšenice, već i na rad hrvatskih mjenjačnica. Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, mjenjačnice bilježe povećanu potražnju za eurima. Mnogi čitatelji su se požalili kako posljednjih dana ne mogu naći eure u mjenjačnici.

Cijelo jutro obilazim mjenjačnice u nadi da ću moći kupiti 100 eura, ali ništa”, govori nam naša čitateljica Nada, piše Dnevno.hr.

“Bila sam u tri mjenjačnice, ali eura nema ni za lijek. I sami radnici kažu kako odavno nisu imali ovakvu navalu”, govori.

I drugi kažu kako nema eura. Za odgovor na pitanje što se događa smo se obratili Gáboru Sőregiju, predsjedniku Udruge hrvatskih mjenjača.

Ne traže se toliko dolari

“Istina je. Otkako je počeo rat u Ukrajini bilježimo povećanu potražnju za eurima. U zadnje vrijeme sve što otkupimo to i prodamo odmah, jako je velika potražnja”, objašnjava Sőregi.

Na pitanje je li zabilježena i veća potražnja za američkim dolarom, odgovara kako građani još uvijek toliko ne traže dolare.

I dalje su najtraženiji euri. Dolari nisu toliko tražena roba”, objašnjava.

Povećana potražnja za eurima je počela još otkako je najavljeno da Hrvatska od 1. januara sljedeće godine uvodi euro, ali ruska invazija na Ukrajinu taj je proces samo ubrzala. U svakom slučaju oni koji su požurili kupiti eure bolje su prošli od onih koji su to odlučili napraviti sada. Naime, prema tečaju Hrvatske narodne banke (HNB) 9. februara prodajni za devize je bio 7,544, dok je danas 7,589.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...