BALKANSKA TURNEJA POTPREDSJEDNIKA EVROPSKE KOMISIJE POČELA U SKOPLJU: Mogu li se i kada BiH i druge zemlje zapadnog Balkana integrisati u EU?

Na skopskom aerodromu dočekao ga je vicepremijer Sjeverne Makedonije Bojan Maričić, poželio mu dobrodošlicu i uspješne sastanke s najvišim državnim zvaničnicima, koji su na rasporedu u ponedjeljak.

  • Vijesti

  • 14. Mar. 2022  14. Mar. 2022

  • 0

Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell doputovao je u nedjelju u Skoplje, odakle počinje balkansku turneju.

Na skopskom aerodromu dočekao ga je vicepremijer Sjeverne Makedonije Bojan Maričić, poželio mu dobrodošlicu i uspješne sastanke s najvišim državnim zvaničnicima, koji su na rasporedu u ponedjeljak.

“Ova balkanska turneja, na koju Borrell kreće iz Skoplja, dobar je signal da mi i regija ostajemo u fokusu EU“, napisao je Maričić na Facebooku.

Maričić je dodao kako očekuje da će se na sastanku premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog s Borrellom u ponedjeljak razgovarati o ukrajinskoj krizi, regionalnoj saradnji i o opredjeljenju za brzu evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Ovo je prva zvanična posjeta Sjevernoj Makedoniji Borrella kao visokog predstavnika EU-a.

U Skoplju će se sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, premijerom Dimitrom Kovačevskim, predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem i ministrima vanjskih poslova i odbrane, Bujarom Osmanijem i Slavjankom Petrovskom.

Kako je ranije najavila Evropska služba za vanjske poslove (EEAS), Borrell će od 13. do 16. marta posjetiti Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, kako bi tu potvrdio posvećenost i podršku EU regiji.

U Skoplju će učestvovati na Konferenciji o budućnosti Evrope, na kojoj će predstavnici civilnog društva i omladinskih organizacija predstaviti svoj rad o doprinosu razvoju Zapadnog Balkana.

Borrell će u utorak otputovati u Tiranu, gdje će se sastati s albanskim premijerom Edijem Ramom, kao i s drugim predstavnicima vlasti i civilnog društva.

Tokom posjete Albaniji obići će i radove na restauraciji mozaika Nacionalnog historijskog muzeja, koji se renovira u okviru pomoći EU za oporavak poslije zemljotresa.

U srijedu će boraviti u Sarajevu, gdje će prvo posjetiti operaciju EUFOR Althea, u kojoj je nedavno broj vojnika prisutnih na terenu gotovo udvostručen, a zatim će se sastati s bh. vlastima i predstavnicima političkih opozicija i civilnog društva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...