"TRANSPARENTNOST UTROŠKA SREDSTAVA:" Aćimović o ukidanju akciza na gorivo i smanjenju stope PDV-a, dao je nekoliko prijedloga kako pomoći građanima odmah

“Mi mislimo da ništa ne treba štediti. Mislimo da treba u svakoj instituciji da držimo stalno upaljena svjetla, da stalno pustimo grijanje. Moramo početi štediti i tako akumulirati kapital i smanjiti potrošnju energenata”, kazao je.

  • Mini market

  • 15. Mar. 2022  15. Mar. 2022

  • 0

Draško Aćimović, ekonomski stručnjak, govorio je prijedlogu ukidanja akciza na gorivo i smanjenju stope PDV-a, kazavši da od te političke rasprave građani neće imati koristi.

Aćimović pojašnjava da bi za izmjene stope PDV-a trebalo najmanje 6 mjeseci ili godinu dana da se tehnički izvede, a da strani kreditori koji se naplaćuju iz sredstava indirektnih poreza ne dozvoljavaju eksperimente.

“Da li iko razmišlja da imamo iz Hrvatske i Srbije hiljade ljudi koji dolaze i pune auta gorivom i kupuju prehranu. Donose ogromne sume novca u BiH. Želimo da svedemo na nulu PDV na prehrambene proizvode, da oni nastave kupovati hranu i gorivo još više, a da BiH i njeni građani od toga neće imati ništa. To nema veze sa logikom”, istakao je.

Dao je nekoliko prijedloga kako pomoći građanima odmah, korištenjem 283 miliona KM viška od poreza koji je prikupljen početkom ove godine.

“Moramo imati transparentnost utroška sredstava. Da se subvencionira prevoznicima koji su u najtežoj situaciji, da se pomogne prozvođačima koji proizvode sve robe za BiH, pomoći im da oni ne osjete poskupljenja i da nam kroz to i roba ne bude skuplja. Novca imate, nemajte više narod lagati i zamajavati”, kazao je.

Predlaže da se penzionerima subvencionira plaćanje komunalnih usluga.

“Ako im date da prežive, oni će ostaviti to novca što imaju u zemlji. Morate spasiti ljude”, istakao je.

Aćimović: Moramo početi štediti

Podsjeća da trenutno cijela Evropa uvodi mjere ekstremne štednje.

“Mi mislimo da ništa ne treba štediti. Mislimo da treba u svakoj instituciji da držimo stalno upaljena svjetla, da stalno pustimo grijanje. Moramo početi štediti i tako akumulirati kapital i smanjiti potrošnju energenata”, kazao je za N1.

Prema njegovim riječima, važno je i zamrznuti sve javne nabavke koji nisu vezane za funkcionisanje institucija i građane, te otkupiti sve proizvode od naših proizvođača prehrane i da se od toga prave rezerve.

Aćimović smatra da je trenutno poskupljenje vezano za neodgovorni odnos vlasti prema građanima, a da će posljedice invazije na Ukrajinu tek biti strašne.

“Ukrajina je četvrta zemlja po resursima na svijetu. Kao što je Rusija poznata po nafti i gasu, tako je Ukrajina poznata žitnica i najveći proizvođač suncokretovog ulja i pšenice na svijetu. Trenutno zbog ove invazije ne mogu pripremiti sjetvu, ne mogu posijati i smatra se da će do 50 posto kapaciteta neće biti posijano. Zamislite kakva će nastupiti panika i šta će se tek desiti poslije. E to poslije je nešto strašno. To poslije je puno gore”, kazao je Draško Aćimović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...