POLITIČKI ANALITIČAR LJUBOMIR FILIPOVIĆ: "Zabrinjava uloga Crkve Srbije sa paramilitarnim, ekstremističkim organizacijama"

Za Filipovića nije iznenađujuće da upravo Crna Gora bude (najlakša) meta Putinove destibilizacije Zapadnog Balkana, kao posljedice loših rezultata u Ukrajini. Razlog vidi u tome što poluge vlasti trenutno drže snage koje su otvoreno na strani Kremlja.

  • Regija

  • 15. Mar. 2022  15. Mar. 2022

  • 0

Jučerašnje izjave člana predsjedništva DPS-a Predraga Boškovića da će ta stranka podržati manjinsku vladu pod određenim uslovima, ali ne i “Otvoreni Balkan”, Temeljni ugovor sa Crkvom Srbije i održavanje popisa, prvi su konkretni stavovi iz te stranke povodom formiranja nove izvršne vlasti. No upitno je da li će DPS moći da utiče na ponašanje Vlade nakon što ona bude izabrana, smatra analitičar CdM-a Ljubomir Filipović.

On je, gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj televiziji, podsjetio da je situacija takva da “niko ne može natjerati Dritana Abazovića, Vladimira Jokovića i buduće ministre da nakon izbora poštuju političke uslove koje propisuje DPS, SD i SDP”. Zato kao jedini eventualni korektivni faktor u budućoj vladi smatra pripadnike stranaka manje brojnih naroda.

“Ali ukoliko bezbjednosni sektor bude kontaminiran uticajima Rusije i Srbije – sve ostalo pada u vodu. Zabrinjavaju me i resori prosvjete, nauke i kulture ministarke Vesne Bratić, jer zalud sektor bezbjednosti ako nema što da brani”, naveo je on i precizirao da iz tih resora treba ukoniti ljude strateški postavljene da šire ekstremističku ideologiju.

Insistiranje SNP-a da SDP i SD ne budu u budućoj vladi vidi kao “neophodan princip” i “najjeftinije populističko rješenje” kako bi Joković opravdao učešće u izvršnoj vlasti.

Prosrpske i/ili proruske snage

Po njemu, dosadašnji premijer Zdravko Krivokapić bio je dijelom i “brana prevelikom uticaju Rusije i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”. Podsjetio je i na konstruktivnu ulogu Krivokapića u slučaju opoziva ministra Vladimira Leposavića, kada je upravo SNP bio protiv takve odluke.

“Proces pristupanju EU će biti odblokiran i treba pripremiti zakone za naredne izbore, ali – prije svega – treba očistiti bezbjednosni sektor. Ne treba da imamo iluzije, jer je SNP mnogo gori izbor od Krivokapića, Pokreta za promjene ili Demokrata”, dodao je, no podsjeća da će i Joković, poput mnogih političara, ublažiti svoje stavove u trenutku kada dobije značajniju funkciju.

U momentu kada Demokrate pozivaju na vanredne parlamentarne izbore 5. juna, dok lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević rješenje vidi u formiranju “vlade nacionalnog jedinstva”, Filipović navodi da se u cijeloj situaciji najbolje snalazi Demokratski front, “kome je prirodan habitus” da budu protiv evropskih i građanskih vrijednosti. Kako je precizirao, Demokrate bi najradije bile na nekoj drugoj strane i zbog toga se “ponašaju agresivnije od DF-a i podižu tenzije”. Tako sebe guraju na političku marginu, tim prije što im snage okupljene oko Krivokapića uzimaju glasače.

Moguće nestabilnosti

Za Filipovića nije iznenađujuće da upravo Crna Gora bude (najlakša) meta Putinove destibilizacije Zapadnog Balkana, kao posljedice loših rezultata u Ukrajini. Razlog vidi u tome što poluge vlasti trenutno drže snage koje su otvoreno na strani Kremlja.

“Postoji snažan uticaj propagande Kremlja i može se očekivati velika nestabilnost nakon izbora nove vlade – čak dotle da će reći kako je u Crnoj Gori izvršen puč”, naglasio je on.

Filipović podsjeća da eksponenti proruske politike već izvjesno vrijeme koriste upravo taj izraz kako bi opravdali ono što će se događati u slučaju da potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović sazove sjednicu.

“Činjenica je da smo NATO država pa ne može doći do veće nestabilnosti, ali je moguć pokušaj scenarija poput onog u Bjelorusiji i Venecueli. Zbog toga je zabrinjavajuća uloga Crkve Srbije sa paramilitarnim, ekstremističkim organizacijama”, rekao je on i dodao da će danas razgovarati sa američkim istraživačkim novinarima o ruskoj mreži organizacija unutar naše zemlje – o čemu se praktično ništa ne zna.

“Abazović mora da shvati da vlast nije igra i mora da obrati pažnju na bezbjednosni sektor kako bi u njemu bili profesionalci. Neophodno je i da dođe do dekontaminacije bezbjednosnog sektora od ruskog i srpskog uticaja”, potcrtao je on.

Ipak, institucije su još pod uticajem odlazeće vlasti, pa treba učiniti sve kako bi se spriječila njihova zloupotreba za potrebe ruske i srpske interese.

Iako cijene rastu svakodnevno, a to se dodatno odražava na ne baš dobar standard građana, smatra da je insistiranje na ekonomskim temama samo skretanje pažnje sa činjenice da Bulajić, ali i drugi predstavnici odlazeće vlasti, pokušavaju da destabilizuju Crnu Goru za račun Rusije i Srbije. Zato još jednom podsjeća da se tragični scenario iz Ukrajine u našoj zemlji ne dešava isključivo iz razloga što smo članica NATO-a, navodi Gradski.me.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...