NEPOZNATA VARIJANTA COVIDA OTKRIVENA U IZRAELU: Novi virus je pronađen kod putnika koji su stigli u...

Virus je kombinacija varijanti BA.1 (omikron) i BA.2, koja je visoko zarazna, prenio je Haaretz.

  • Svijet

  • 16. Mar. 2022  16. Mar. 2022

  • 3

Utvrđeno je da su dvije osobe u Izraelu koje su se vratile iz inostranstva zaražene neidentifikovanom varijantom Covida, saopćilo je ministarstvo zdravlja u srijedu ujutro.

Virus je kombinacija varijanti BA.1 (omikron) i BA.2, koja je visoko zarazna, prenio je Haaretz.

Dva pacijenta su bila pozitivna nakon što su testirani PCR-om po slijetanju na međunarodni aerodrom Ben-Gurion, a njihovi uzorci su sekvencirani u Izraelu.

Prema podacima ministarstva zdravlja, pacijenti su imali blage simptome, uključujući temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima, te im nije bila potrebna specijalizirana medicinska njega.

Izraelski ljekar Salman Zarka, rekao je za Armijski radio da su pacijenti par u 30-im godinama koji su se zarazili virusom od svog djeteta.

Rekao je da je povezivanje dvije virusne varijante uobičajena pojava. On je objasnio da se to dešava kada se u istoj ćeliji nalaze dva virusa i da "kada se razmnožavaju, razmjenjuju genetski materijal, stvarajući novi virus".

Infekcije omikronom su prošle sedmice opadale u korist porasta infekcija BA.2 varijantom, a zvaničnici ministarstva zdravlja zabrinuti su zbog širenja ove varijante Covida.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...