KO O ČEMU, RADMAN O 'MAJORIZACIJI' HRVATA: "BiH neće u EU bez rješavanja zahtjeva HNS-a"

Grlić Radman ustvrdio je kako te dvije politike - separatistička i unitaristička - ruše historijsko-ustavne temelje BiH kao države tri ravnopravna naroda.

  • Regija

  • 17. Mar. 2022  17. Mar. 2022

  • 7

U Neumu je u toku konferenciji „Razvezivanje čvora na putu Bosne i Hercegovine u EU i NATO”, a prisutnim se videoporukom obratio ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, kazavši kako je Vlada RH najveći i zagovornik BiH na evropskom putu no, dodao je, BiH neće moći ući u EU bez rješavanja legalnih i legitimnih političkih zahtjeva hrvatskih predstavnika okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

"Nema razriješenja čvora koji godinama stoji na putu BiH ka EU i NATO-u bez uvažavanja životnog realiteta koji kaže da bez dogovora legitimnih političkih predstavnika sva tri naroda neće biti napretka u bilo kojem političkom i društvenom procesu", izjavio je Grlić Radman.

Grlić Radman ustvrdio je kako te dvije politike - separatistička i unitaristička - ruše historijsko-ustavne temelje BiH kao države tri ravnopravna naroda.

"Još nismo riješili problem majorizacije nad bh. Hrvatima, nismo riješili problem institucionalne funkcionalnosti BiH koju ruše politike separatizma i unitarizma, a obje su pogubne za Hrvate", naglasio je hrvatski ministar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...