NAPETO NA ISTOKU: Kineski nosač aviona plovio u blizini Tajvana, pratio ga je američki razarač...

"Oko 10:30 sati po lokalnom vremenu, plovilo CV-17 se pojavio oko 30 nautičkih milja jugozapadno od Kinmena, a fotografirao ga je putnik tokom civilnog leta", rekao je izvor.

  • Svijet

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 1

Kineski nosač aviona Šandong u petak je plovio kroz sporni Tajvanski tjesnac, dok ga je pratio američki razarač, rekao je za Reuters izvor koji ima informacije o tome, samo nekoliko sati prije nego što su kineski i američki predsjednik trebali razgovarati.

Kina tvrdi da je Tajvan, koji je pod demokratskom vladavinom, njena teritorija, a u posljednje dvije godine je pojačala svoje vojne aktivnosti u blizini ostrva kako bi potvrdila zahtjeve za vladavinom nad Tajvanom, što je alarmiralo Taipei i Washington.

Izvor, koji nije bio ovlašten razgovarati s medijima i govorio je pod uslovom anonimnosti, rekao je da je "Šandong" plovio blizu ostrva Kinmen pod kontrolom Tajvana, koje se nalazi direktno nasuprot kineskog grada Xiamena, i da ga prati američki ratni brod, prenosi Reuters.

"Oko 10:30 sati po lokalnom vremenu, plovilo CV-17 se pojavio oko 30 nautičkih milja jugozapadno od Kinmena, a fotografirao ga je putnik tokom civilnog leta", rekao je izvor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...