OTVORENA PORUKA VUČIĆU IZ EVROPE: "Očekujemo da odmah objasnite svoja PRORUSKA STAJALIŠTA!"

"Vlada je poslala opasnu poruku time što se nije uskladila sa sankcijama EU-a protiv Rusije. Istodobno, znamo da je većina Srba protiv rata i da su mnogi već izišli na ulice prosvjedovati protiv invazije Ukrajine", istaknula je eurozastupnica Gwendoline Delbos-Corfield.

  • Regija

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 2

Zastupnica Europskog parlamenta iz skupine Zelenih Gwendoline Delbos-Corfield poručila je u danas kako ona i njene kolege očekuju od vlasti u Srbiji da odmah objasne svoja proruska stajališta, ukazavši da su ona neprihvatljiva dok Beograd istodobno koristi sredstva Unije u pretpristupnom procesu.

"Neprihvatljivo je da predsjednik Aleksandar Vučić i dalje povlađuje Rusiji, a prima sredstva EU-a u sklopu procesa pristupanja. Proruski glasovi posebno su glasni upravo sada u Srbiji", napisala je Delbos-Corfield na Twitteru, istaknuvši da to izaziva "veliku zabrinutost."

"Vlada je poslala opasnu poruku time što se nije uskladila sa sankcijama EU-a protiv Rusije. Istodobno, znamo da je većina Srba protiv rata i da su mnogi već izišli na ulice prosvjedovati protiv invazije Ukrajine", istaknula je u nizu objava na Twitteru.

Traži da srpske vlasti uvedu sankcije Rusiji

Ona je poručila kako je potrebno da srpske vlasti uvedu sankcije Rusiji, kao što su to učinile države članice EU-a, navodi portal European Western Balkans (EWB) koji je prenio i njene tvitove. Isti je podsjetio da je prošle sedmice devetero eurozastupnika iz liberalne skupine Obnovimo Europu poslalo pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i šefu eurodiplomatije Josepu Borrellu.

U njemu su tražili privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći EU-a dok se Srbija ne uskladi s pozicijama Unije i njezinom odnosu prema Rusiji. Srbijanski predsjednik nakon prošlosedmičnog susreta s njemačkom šeficom diplomatije Annalenom Baerbock istaknuo je da od početka napada na Ukrajinu nije imao nijedan osobni kontakt s ruskim zvaničnicima i da se "nema od čega distancirati", jer je pozicija Srbije prema Ukrajini jasna.

"Srbija će biti i ostati na poziciji međunarodnog javnog prava jer je to ono što ojačava položaj Srbije kao zemlje koja poštuje međunarodno pravo", poručio je Vučić, naglasivši da će Srbija "čuvati mir i stabilnost u regiji", ali "uvijek poštujući norme međunarodnog i javnog prava."

Srbija je početkom marta glasala za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom je osuđena invazija Rusije na Ukrajinu, ali je službeni Beograd istaknuo da Moskvi zbog očuvanja nacionalnih i ekonomskih interesa neće uvoditi sankcije. Od početka ruske invazije na Ukrajinu u Beogradu je održano više protesta podrške Ukrajini, ali i proruskih skupova na kojima su desničarske organizacije podržale rusku stranu i samoproglašene proruske republike na istoku Ukrajine.

Nakon ulaska ruskih snaga u jednoj od središnjih beogradskih ulica oslikan je mural s likom ruskog predsjednika Vladmira Putina koji je u međuvremenu nekoliko puta prebojen, ali i ponovo iscrtan na zidu.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...