VELIKE TENZIJE U CRNOJ GORI ZBOG NOVE VLADE: "Sigurna sam da se vlada neće formirati bez potpisivanja sporazuma o Srebrenici..."

"Očekivali smo istina da je mandatar koji je na velika vrata oživio četničku ideologiju u Crnoj Gori, izvukao pouke iz prethodnih 15 mjeseci", rekla je Emira Ličina

  • Regija

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 1

"Dijaspora budno prati dešavanja u Crnoj Gori i što su stvari teže, što je kriza veća, to su i naša pažnja, briga i misli više okrenuti ka našoj domovini", poručuje u izjavi za portal CdM predsjednica eMDe Alijanse – Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj Emira M Ličina.

Ona je kometarišući to što je mandatar Dritan Abazović izmijenio Sporazum opozicije o parlamentarnoj podršci budućoj Vlade Crne Gore, i napisao inovirani dokument, koji su, kako je kazao, potpisali on i lider SNP-a Vladimir Joković, iz kojeg je izbrisao ključne stavke – izbacio Rezoluciju o Srebrenici, te izmijenio dio oko sankcija Rusiji, naglasila da kako u zadnje vrijeme Crna Gora jeste zemlja čuda, informacija o postojanju različitih sporazuma postaje očekivana, ali da ih i uznemirava.

Zbog svega toga poručuje sigurna da se vlada neće formirati bez potpisivanja sporazuma o Srebrenici, te da je za nju neupitan odnos Bošnjačke stranke i manjinskih partija prema Crnoj Gori.

Joković je danas upitan da li je potpisao Sporazum kojim se osuđuje genocid u Srebrenici rekao: “Nisam potpisao dokument i to nije precizna informacija”.

Odgovarajući na pitanje kako će se SNP izjasniti ako to bude uslov za ulazak u manjinsku vladu, Joković je kazao ako bude i šta bude, ne mogu da nagađam.

“Informacija o postojanju dva različita sporazuma koja se potpisuju u skladu sa ideologijom koju baštine različiti konstituenti buduće Vlade je toliko neozbiljna da je u nju teško povjerovati. Ali kako u zadnje vrijeme Crna Gora i jeste zemlja čuda, informacija o postojanju različitih sporazuma iza čije pripreme stoji sam mandatar i budući predsjednik Vlade Crne Gore, postaje očekivana, ali nas ipak duboko uznemirava”, kaže za CdM Emira Ličina.

Prema njenim riječima, očekivali smo istina da je mandatar koji je na velika vrata oživio četničku ideologiju u Crnoj Gori, izvukao pouke iz prethodnih 15 mjeseci, jednako kao što smo očekivali da će u svijetlu novih dešavanja i međunarodne adrese koje su na neki način kumovale stvaranju onakve apostolske Vlade svojim smjernicama trasirati put kojim će ići buduća manjinska Vlada.

“A to svakako ne može biti evropski put ukoliko insistirate da u vlast uđe partija, mislim konkretno na SNP, koja negira druge nacije, genocid u Srebrenici i koja jasno i nedvosmisleno ne osuđuje rusku agresiju u Ukrajini. Kako i zašto su mandataru prihvatljiviji pet poslanika SNP-a koja da su se pitala Crne Gore ne bi ni bilo, od poslanika SDP-a i SD-a pitanje je na koje niko ne daje odgovor. Možda mandatar ne pamti devedesete, možda je i karakter koji oprašta i zaboravlja, ali barem bi zbog vrlo svježeg iskustva koje ima i kojem je on i koalicija na čijem je čelu direktno doprinijela, trebao da zna da se na pogrešno postavljenim temeljima kuća ne gradi”, jasna je Ličina.

alt

Sigurna sam, poručila je ona, da ostali konstituenti buduće manjinske Vlade ako do njenog konstituisanja uopšte i dođe, neće u nju ući bez potpisivanja sporazuma kojim se postiže konsenzus o pitanjima poput Srebrenice i Ukrajine o kojima se u civilizovanom svijetu ne raspravlja.

“Jer zašto bi anticrnogorske partije koje imaju problema da se odrede po ovim pitanjima trebale biti dio vlasti u Crnoj Gori koja je većinski opredijeljena za evropski i atlantski put? Zašto procrnogorske partije iza kojih sveukupno gledajući stoji i najveći dio biračkog tijela, ne mogu biti dio vlasti u državi koja se zove Crna Gora. To su sve pitanja za budućeg premijera nad kojim je obavezan da se zamisli. Što prije to bolje. Po konstituisanju Vlade biće kasno. Odgovornosti već ima poveliko breme. U tom kontekstu sam i doživjela izjavu portparola Bošnjačke stranke čiji odnos prema pitanju genocida u Srebrenici je dokazan i predlaganjem Rezolucije o Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore. Jednako neupitan je po meni i odnos BS, ali i svih ostalih manjinskih partija prema Crnoj Gori i njenim državnim interesima koji su u više navrata pokazali i dokazali”, zaključila je Ličina u izjavi za CdM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...