SUSRET TEGELTIJE I KANCELARA NEHAMERA: "S robnom razmjenom od 2,5 milijardi KM Austrija vodeći partner BiH"

“Mi dijelimo zabrinutost za položaj civila i njihove patnje, kao i nemogućnost da izađu iz Ukrajine i potraže bezbjedno utočište dok sukobi ne prestanu”, rekao je.

  • Ekonomija

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 0

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da je vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Austrije 2,5 milijardi KM, što ovu evropsku zemlju svrstava u red najvećih vanjskotrgovinskih partnera naše domovine.

Izražavajući zadovoljstvo susretom sa austrijskim saveznim kancelarom Karlom Nehamerom, Tegeltija je rekao novinarima da je sa njim razgovarao i o problemu migracija, pri čemu je naglasio proaktivnu partnersku ulogu austrijskog MUP-a.

“Ista situacija bila je i kada smo se suočili sa problemom pandemije virusa korona, jer je tada Austrija među prvima pružila pomoć BiH, a drugi u Evropi su oklijevali da nam pomognu u nabavci vakcina”, podsjetio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tegeltija dodaje da je sa Nehamerom razgovarao i o krizi u Ukrajini.

“Mi dijelimo zabrinutost za položaj civila i njihove patnje, kao i nemogućnost da izađu iz Ukrajine i potraže bezbjedno utočište dok sukobi ne prestanu”, rekao je on.

Tegeltija je kao veoma značajne označio potencijalne i realne posljedice rata, kao što su poskupljenja energenata i životnih namirnica što neminovno loše utiče na normalan život svih građana.

On je posebno naglasio negativan uticaj inflacije na privredno-ekonomski situaciju u cijeloj Evropi.

Prema njegovim riječima, uprkos svemu, Austrija ostaje pouzdan partner BiH na njenom putu ka EU.

“Ova prijateljska država svjesna je naših napora koje preduzimamo kako bismo obezbijedili članstvo u EU”, naveo je Tegeltija.

On je potvrdio da BiH i Austrija nastavljaju saradnju kako bi zajedno podigli međusobne ekonomske odnose na viši nivo, što uključuje i efikasniju razmjenu informaciju.

Prema njegovim riječima, ne treba zaboraviti činjenicu da u Austriji živi veliki broj građana iz BiH, od kojih neki žele da se i vrate u BiH.

Tegeltija pojašnjava da se nastavak i intenziviranje saradnje očekuje i planira na polju privrede, sporta i kulture, sve u saradnji sa dijasporom i sa željom za obostranim prosperitetom i napretkom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...