PROBLEMI U SUSJEDSTVU: Određen datum otvorenja Pelješkog mosta, odgođeno otvaranje čvora...

Most je koštao 418 miliona eura u čemu EU sudjeluje s 85 posto novca a Hrvatska s 15 posto.

  • Ekonomija

  • 19. Mar. 2022  

  • 1

Hrvatska namjerava svečano otvoriti Pelješki most, najskuplji infrastrukturni projekt sufinanciran iz EU fondova, između 19. i 21. jula, rekao je u petak Hini izvor iz Europske komisije.

Otvorenju bi trebale prisustvovati predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i europska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

“S obzirom da se radi o najvećem projektu iz EU fondova, one bi trebale tada prisustvovati ceremoniji otvorenja”, rekao je izvor dodavši da će ceremonija biti održana 19., 20. ili 21. jula. To otvaranje je planirano u jeku turističke sezone kada bi hiljade turista mogle putovati prema Dubrovniku.

Do ljeta se u promet planira pustiti i dio obilaznice preko Pelješca, a jedino je otvaranje čvora Ston – odgođeno za jesen ove godine.

Most na poluotoku Pelješcu, kojim se cestovnim zaobilaženjem BiH povezuje južni dio Hrvatske, najskuplji je infrastrukturni projekt otkako1986. godine Europska komisija počela sufinancirati projekte.

Most je koštao 418 miliona eura u čemu EU sudjeluje s 85 posto novca a Hrvatska s 15 posto.

Do tada je kao jedan od najskupljih projekata figurirala izgradnja podzemne željeznice u portugalskom gradu Portu za što je iz EU fondova bilo izdvojeno 316 miliona eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...