KOMŠIĆ RAZOTKRIO RUSKOG AMBASADORA: „Kalabuhov nije svjestan šta je izgovorio, Dodik odao tajnu dogovora s Rusijom..." (VIDEO)

Vučić se naoružao, napunio svoje robne rezerve, sve naoružanje je ofanzivno, artiljerijsko, teško oružje i dodatno ono što je od Rusije dobio gratis, kazao je Komšić.

  • Politika

  • 19. Mar. 2022  19. Mar. 2022

  • 7

-Dodik odlaganjem prijenosa nadležnosti za šest mjeseci odao tajnu dogovora s Rusijom – otcjepljenje! Izlajao se da će za šest mjeseci Rusija završiti rat! Mi smo na čekanju, a to će mnogo značiti od rješenja situacije u Ukrajini. Čović hoće Izborni zakon da ostvari ideju državne zajednice! Bakir to legalizovao! Bakir se zaletio, ne može se napraviti hrvatsko područje ako ne napravite bošnjačko! Bakir gurnuo Radončića i Konakovića, kazao je profesor Ivo Komšić gostujući u programu Face televizije, te nastavio:

"Kalabuhov nije svjestan šta je izgovorio! Odao je ono što Rusija priprema! Ozbiljno je prijetio Hrvatskoj i Poljskoj! Otkrio je da Rusi imaju imperijalnu ideju, da žele objediniti pravoslavni svijet! Oni bi da biraju predsjednika Ukrajine! Kalabuhov je rekao da za njih ne postoje autoriteti; oni imaju posebne obrasce za autoritete! Sve što Rusi rade, Kalabuhov pravda sigurnošću Rusije. Kalabuhov je zaprijetio da će reagovati ukoliko se BiH priključi NATO-u, a još u januaru je rekao da Rusija ima pravo da reaguje! Kalabuhov otvoreno negira genocid, ne priznaje visokog predstavnika.

Stranci misle da su ovo prijetnje, a mi trebamo reći da je sve uredu? Stoltenberg je rekao da u zonu ruskog interesa spadaju Gruzija, Moldavija i BiH; Kalabuhov je rekao da su to i Hrvatska i Poljska. Jugoslavija nikad nije pripadala SSSR-u, a ni NATO-u, ne znam šta hoće! Ako se uzdamo u snage EUFOR-a koje su u BiH, treba napraviti protokol kako će se reagovati u slučaju napada! Cijela Evropa i svijet su nesigurni! Raketa koja je pala u Zagreb osvijestila je, podigla sigurnost NATO-a na veću razinu, a naši sada raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona! Možda oni imaju neke garancije, ali neka nam kažu to! Ako imaju garancije da neće biti nikakvog sukoba, neka kažu ko je dao te garancije i koja je naša snaga ako nam bude napadnuta granica! Jedan puk oružanih snaga, kada Dodik pozove, ode u Banju Luku!

Vučić se naoružao, napunio svoje robne rezerve, sve naoružanje je ofanzivno, artiljerijsko, teško oružje i dodatno ono što je od Rusije dobio gratis! Od koga se on brani?! Ko će napasti Srbiju?! Kada je Dodik rekao: “Pao je Ustav, pala je i država”, to je bio signal, upozorenje da će se proglasiti samostalnost RS-a. To bi Srbija i Rusija odmah priznale, po modelu Donjecka i Luganska. Mi nemamo granicu na Drini; za noć mogu preći, ne mora biti ni rata! Mogu stati na nekoliko mjesta duž entitetske granice: Vraca, Kozija ćuprija…

NATO je povećao pažnju; sada bi teško neka raketa mogla proletjeti njihovom teritorijom. Zatvoren je zračni i kopneni koridor prema nama; Dodik to sigurno nije očekivao. Vučić nije smio riskirati pomaganjem Dodiku; to bi napravilo velike probleme! Ima dva problema: NATO, ali tu je bio jasan. Drugi problem je EU.

Čović ide u Beograd kod Vučića, Milanović hvali Dodika. Oni imaju sporazum o koordinaciji svoje politike! Hrvati trideset godina rade na svojoj legitimnosti; to nigdje ne postoji, to je bila politika jedne stranke. Naša referendumska pitanja su se razlikovala; hrvatsko pitanje je bilo: “Jeste li za državnu zajednicu konstitutivnih naroda BiH?” Ono što Čović sada radi je zaključak toga! Ne nezavisna, ne suverena, nego državna zajednica konstitutivnih naroda u njihovim nacionalnim područjima! Gdje su to nacionalna područja?! Herceg-Bosna je htjela napraviti nacionalna područja! To je Tuđman nazivao humanim preseljenjem! Bakir je sve to legalizovao, Čović i hoće Izborni zakon da ostvari ideju državne zajednice!

Glas Hrvata iz neke općine u Hercegovini vrijedi sedamnaest puta više nego glas Hrvata iz Sarajeva! Protiv koga je to usmjereno?! Treba dovršiti ono što u ratu nisu! Eichhorst je isključila demokratske, liberalne stranke iz pregovora; njima je dala da se bave tehničkim pitanjima. Ovo što se radi, ide se ispod Dejtonskog sporazuma. Iz Evrope i njihovih institucija dolaze ljudi koji rade protiv nas. Murphy je rekao da je došlo do promjena geopolitičke situacije, zato moramo BiH izvući iz ruskog utjecaja. To su odigrali Dodik i Čović! Dodik je igrao krupno! Uz njega su bili Orban, Janša, Hrvatska i Bugarska u jednoj fazi; on se uzdao u to da će se, kada dođe do promjene na geopolitičkom planu, Evropa razjediniti, da Mađarska neće stati pod NATO! Nama je prijetnja izrečena, ona stoji! Šef Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije 28. februara je trebao doći u Beograd, ali nije. Zašto, kakav je to dogovor bio", upitao je Komšić!?

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...