ELMEDIN KONAKOVIĆ OPTIMISTIČAN: "Ušli smo u završnu fazu pregovora, u pripremi i dokument"

“Iskristalisali su predstavnici međunarodne zajednice, možda i dokument. Dokument treba vjerovatno obići centrale stranaka i da zauzmu svoje stavove. Dokument se najviše tiče SDA i HDZ”, rekao je Konaković nakon pregovora.

  • Vijesti

  • 19. Mar. 2022  19. Mar. 2022

  • 17

Predsjednik "Naroda i pravde" Elemdin Konaković, kazao je kako su pregovori o modelu Izbornog zakona ušli u završnu fazu, prenosi N1.

“Iskristalisali su predstavnici međunarodne zajednice, možda i dokument. Dokument treba vjerovatno obići centrale stranaka i da zauzmu svoje stavove. Dokument se najviše tiče SDA i HDZ”, rekao je Konaković nakon pregovora.

Istakao je kako se više govori o “nekim geografskim zastupljenostima nego etničkim, ali sa ciljem da etničke skupine imaju svoje načine zaštite”.

“Međunarodne zajednice, američki pregovarači su jednoglasno rekli kakvo je njihovo viđenje BiH. Isto to su rekli i EU zvaničnici. Sad je svađa oko CIK-a, to je nužda da se politički uticaji otklone”, rekao je Konaković.

Dodao je da je “elektorski model na stolu kao i drugi”, a da su se “često podsjetili njihovog modela o četiri člana Predsjedništva”.

“Da Izetbegović, Komšić i Čović budu članovi Predsjedništva i na to smo spremni pristati samo da ova zemlja bude normalna. Dogovor se može desiti ako u sali imamo državnike, a ne političke lidere. Svi se plaše kako će to uticati na izborni rezultat. Stranke će platiti ceh i u jednom i u drugom slučaju, ali država će sa dogovorom ipak mnogo dobiti”, rekao je Konaković.

Ističe kako Čović ne može dobiti ono što već nema.

“Osim činjenice da će većinski hrvatski narod moći izabrati člana Predsjedništva. To je model u kojem se svi mogu kandidirati… Nisam optimista. Računamo na odnose Čović-Dodik nakon što se sve ovo nađe pred pregovaračima RS (SNSD i opozicije)”, rekao je Konaković.

Dodao je kako su Ameriknaci kazali da je važno resetovati odnose Bošnjaka i Hrvata.

Pregovori će biti nastavljeni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...