KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ ZA ŠVEDSKI LIST: "Upozoravala sam na Putina, znali smo satima razgovarati...."

Bivša hrvatska predsjednica odmah je naglasila kako je već duže ukazivala na rusku agresiju na Ukrajinu te upozoravala na mogućnost globalne krize

  • Regija

  • 20. Mar. 2022  

  • 11

Vodeći švedski dnevni list Dagens Nyheter objavio je jučer veliki razgovor s bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predstavivši je kao moguću nasljednicu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Naime, bivši norveški premijer sljedeće jeseni nakon osam godina napušta svoju dužnost u odbrambenom savezu i postaje guverner norveške centralne banke, a nagađa se da će ga naslijediti žena iz neke istočnoeuropske zemlje.

U razgovoru za Dagens Nyheter, Kolinda Grabar-Kitarović nije željela komentirati medijske spekulacije da bi mogla postati glavna tajnica NATO-a, u konkurenciji su navodno, među ostalima, bivša britanska premijerka Theresa May, predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid i bivša talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini, ali ističe kako je uživala radeći kao pomoćnica glavnog tajnika za javnu diplomaciju od 2011. do 2014. godine.

"Većina zaposlenih tamo nije navikla imati ženu za suradnicu, ali nisu me tretirali ponajprije prema spolu. Svaka čast tim generalima i ostalima koji su se trudili i nisu se bunili kad smo radili na osnaživanju uloge žena", rekla je bivša hrvatska predsjednica za švedski dnevni list.

Nekadašnji glavni tajnik NATO-a i bivši danski premijer Anders Fogh Rasmussen, kome je Grabar-Kitarović bila pomoćnica u NATO-u do kraja njegova mandata 2014. godine, ovako je komentirao predstojeći izbor vodećeg civilnog dužnosnika u obrambenom savezu:

"Mislim da bi bilo dobro izabrati snažnog glavnog tajnika s dobrim vezama. Ovo što se sada događa u svijetu znači da će NATO u idućim godinama igrati još veću ulogu. Kolinda Grabar-Kitarović jedna je od mogućih kandidatkinja, ali postoje i druge glasine. U ovom trenutku ne mogu reći ništa više o tome."

Konzervativna Hrvatica...

Dvije novinarke Dagens Nyhetera intervjuirale su Grabar-Kitarović 8. marta nakon njezinog predavanja na Visokoj poslovnoj školi u Stockholmu, uglednoj ekonomskoj visokoškolskoj ustanovi koju je završila i švedska premijerka Magdalena Andersson.

Osim nagađanja o tome hoće li "konzervativna Hrvatica naslijediti socijaldemokratski nastrojenog, mirnog i stasitog Norvežanina", te priče o odrastanju u komunističkoj Jugoslaviji u obitelji oca mesara, posebno su zanimljiva zapažanja Grabar-Kitarović o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Kolinda tvrdi da je ukazivala na Putina i krizu

Bivša hrvatska predsjednica odmah je naglasila kako je već duže ukazivala na rusku agresiju na Ukrajinu te upozoravala na mogućnost globalne krize: "Nažalost, upravo se to dogodilo. Mislim da je bilo određene naivnosti u razmišljanju. Ono što je Putin želio bilo je sasvim jasno vidljivo u njegovu političkom manifestu iz 2000. godine, u kojem se spominje obnova ekonomske moći i položaja Rusije u svijetu. Događaji u Gruziji i na Krimu kasnije su stavili do znanja što će se dogoditi".

Međutim, za razliku od brojnih međunarodnih lidera koji su Putina zbog invazije na Ukrajinu opisivali kao ratnog zločinca i luđaka; američki predsjednik Joe Biden zapitao se čak ima li njegov ruski kolega dušu; Kolinda Grabar-Kitarović pažljivo je birala riječi, ističe Dagens Nyheter.

"Bio je normalan i pun poštovanja"

"Za mojih susreta s njim bio je normalan i pun poštovanja. Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, ali i regionalnoj situaciji u jugoistočnoj Europi. Razgovarali smo, među ostalim, o Agrokoru, kompanija koja je bila u većinskom vlasništvu ruskih banaka i kojoj je prijetio kolaps i stvaranje krize u Hrvatskoj. U tom, ali i nekim drugim regionalnim pitanjima, Putin je bio konstruktivan i omogućio je rješenje.

Ali bilo je područja u kojima se duboko nismo slagali, a to je uključivalo, naravno, proširenje NATO-a", rekla je Grabar-Kitarović, dodavši kako je tokom brojnih susreta s Putinom znala satima razgovarati s njim i o svakodnevnim temama poput sporta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...