SLAVI NOVI ROĐENDAN: Doktori nakon 8 mjeseci izliječili pacijenta od COVID-19 neobičnom terapijom…

Tokom sljedećih sedam i pol mjeseci, pacijent je konstantno bio pozitivan na koronavirus, a uz to je patio od stezanja u prsima, glavobolje i ekstremnog umora.

  • Zdravlje

  • 22. Mar. 2022  22. Mar. 2022

  • 0

Doktori u Walesu isprobali su gotovo sve raspoložive lijekove ne bi li pacijenta koji je osam mjeseci bolovao od COVID-19 napokon izliječili. No pravi su uspjeh doživjeli tek nakon što su pacijentu dali - vakcinu.

Kako piše Daily Mail, Ian Lester, koji ima rijetki genetski poremećaj imunodeficijencije, zarazio se koronavirusom u decembru 2020. godine, prije no što je vakcina postalo široko dostupna. Tokom sljedećih sedam i pol mjeseci, Lester je konstantno bio pozitivan na koronavirus, a uz to je patio od stezanja u prsima, glavobolje i ekstremnog umora.

U trenutku kad su u Velikoj Britaniji počeli vakcinisati protiv COVID-19, Lester nije mogao primiti vakcinu jer je i dalje bio pozitivan na koronavirus.

No naučnici sa Univerziteta Cardiff odlučili su se na neobičan pokušaj. Dati će mu dvije doze Pfizerove vakcine protiv COVID-19 i nadati se da će ono djelovati poput terapije i pomoći njegovom imunološkom sistemu da se odbrani od virusa.

Rezultati su pokazali da je 14 dana nakon primitka prve doze, razina virusa u tijelu pala za 64 puta. Lester je proglašen izliječenim u augustu 2021, 72 dana nakon primitka prve doze vakcine.

Naučnici sa Univerziteta Cardiff njegov su slučaj objavili u studiji u Journal of Clinical Immunology, za koju se vjeruje da je prvi službeni slučaj u kojem je za liječenje COVID-19 upotrebljena - vakcina. Naime, vakcina protiv COVID-19 obično se koriste kako bi zaštitili osobe od oboljenja i razvijanja teškog oblika bolesti.

Rezultati sugeriraju da bi se vakcine mogla koristiti i za pomoć imunološkom sistemu kod osoba koje imaju problem s imunitetom i boluju od uporne infekcije.

No naučnici ističu i kako je potrebno dodatno testirati vakcine kao tretman za liječenje kod pacijenata koji boluju od dugotrajne infekcije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...