GRLIĆ RADMAN O IZJAVI RUSKOG AMBASADORA U BiH: "Ne treba je potcijeniti, to je dokaz nužnosti..."

"(...) jačanja našeg jedinstva unutar EU s našim saveznicima, prije svega SAD-om kao liderske države unutar NATO saveza i upravo ovaj strateški dokument govori o tome koliko je nužna obrana."

  • Regija

  • 22. Mar. 2022  22. Mar. 2022

  • 0

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kaže da kad je u pitanju rat u Ukrajini, on ima kontakte s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, ali i sa ambasadoricom Anicom Djamić.

“Naša veleposlanica je još jedna od 6 veleposlanika koji su ostali u Lavovu. Ona je vrlo angažirana oko pomoći za evakuaciju hrvatskih državljana. Tamo je njih još 5. O tome sam izvijestio jučer na Vijeću za vanjske poslove”, rekao je Grlić Radman.

Komentirao je i izjavu slovenskog premijera Janeza Janše da bi se ambasadori trebali vratiti u Kijev.

“Sigurno da su to dobre i iskrene namjere Janše, ali ne bismo smjeli potcijeniti sigurnosni aspekt. Inicijativa je dobra, ali mislim da u ovom trenutku možda i nije najbolja situacija u Kijevu i ne treba ugroziti živote veleposlanika. Zato smo našu veleposlanicu preselili u Lavov. Mi smo pozdravili njegov odlazak i odlazak još dvojice premijera u Kijev”, kazao je.

Biden stiže u posjetu Evropi

Grlić Radman od posjete Bidena Poljskoj očekuje još više jedinstva, još više spremnosti i slanja poruka ruskoj strani da se zaustavi, kako kaže, ova nepotrebna avantura.

“Nisu u pitanju samo neki strateški vojni kapaciteti, nego ovdje imamo humanitarnu katastrofu. Obični ljudi nisu nikome krivi, mislim da je to veliki zločin protiv ljudskih prava”, rekao je.

Kaže da se nada da do ruskog napada na druge zemlje Evrope neće doći, ali da moramo biti spremni uzvratiti ako bi se to i dogodilo.

“Zato je važno jačati savezništvo. Ono je izraženo i jučerašnjim usvajanjem Strateškog kompasa na Vijeću za vanjske poslove. Kompas će biti odobren 24. i 25.3. na Evropskom vijeću na kojem će sudjelovati i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji se uspio izboriti da se na Vijeće stavi točka o Bosni i Hercegovini”, ističe.

Na pitanje što uvrštavanje tačke o Bosni i Hercegovini na Evropsko vijeće zapravo znači, odgovara:

“To je zapravo priznanje Daytonskog sporazuma. To je bio naš amandman za koji smo se izborili. Ako gledamo važnost Strateškog kompasa, onda možemo biti zadovoljni da je na 47 stranica gusto tipkanog dokumenta sadržan i naš amandman o BiH. Upravo taj dokument daje jedan novi zamah provedbi vizije EU upravo u području sigurnosti i obrane. To je naš veliki doprinos za koji se izborio i premijer Andrej Plenković. Radili smo dvije godine na tome”.

Izjava ruskog ambasadora u BiH

Grlić Radman je komentarisao i izjavu ruskog ambasadora u BiH. On je, naime, gostujući na televiziji FACE TV na upit voditelja zašto Rusiji “ne smetaju” okolne i susjedne zemlje koje su već dio NATO-a, odgovorio je: “Otkud vi znate da mi nemamo planove protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske?”.

“Te izjave ne treba potcijeniti, to je dokaz nužnosti jačanja našeg jedinstva unutar EU s našim saveznicima, prije svega SAD-om kao liderske države unutar NATO saveza i upravo ovaj strateški dokument govori o tome koliko je nužna obrana. Moramo biti spremni na svaki mogući oblik prijetnje. Ovdje se radi o prijetnjama”, kazao je ministar za N1.

Ministar ne misli da se radi o ozbiljnoj prijetnji, ali da je ne treba ni potcijeniti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...