BURNO U HRVATSKOM SABORU: "Onaj koji sabotira dogovor je - imenom i prezimenom - Bakir Izetbegović. Dakle, on je taj koji ne želi da dođe do dogovora..."

"Murphy je stavio znak jednakosti krivnje za nedogovor između Hrvata i Bošnjaka", kazao je Zekanović.

  • Regija

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 14

Nezavisni saborski zastupnik Hrvoje Zekanović u srijedu je na početku sjednice Sabora govorio o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

"U Bosni živi strana našeg naroda, najčišćega, najnepokvarenijeg, koji lakše može biti bez nas, nego mi bez njega. Za nas je njegov život znamenitiji…", kazao je Zekanović na početku. Kaže da su ovo riječi koje je izgovorio Ante Starčević.

"Hrvati u BiH nisu u zavidnoj situaciji, vidimo da se situacija - iz dana u dan - komplicira. Hrvati su, zapravo, razapeti između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma. Teško je naći pravu dozu, pravu mjeru kako se postaviti u odnosu na te dvije politike Bošnjaka i Srba", govori Zekanović i nastavlja:

"Znakovito je da je visoki povjerenik Christian Schmidt nedavno dao vjetar u leđa politikama koje ne nose dobro Hrvatima u BiH".

Murphy je stavio znak jednakosti krivnje za nedogovor između Hrvata i Bošnjaka.

"Hrvati su definitivno ti koji žele postići dogovor o Izbornom zakonu, a onaj tko to sabotira je - imenom i prezimenom - Bakir Izetbegović. Dakle, on je taj koji ne želi da dođe do dogovora. E sada… uđimo malo u kožu Bakira Izetbegovića. On kada bi prihvatio dogovor, koji bi za njega bio pošten, unutar svojih glasača bio bi proglašen izdajnikom. Izgubio bi izbore. Za njega je ovo šah-mat pozicija. Mora odlučiti hoće li pristati na fer dogovor s Hrvatima - naravno i sa Srbima - ili će riskirati svoju političku poziciju…", kaže Zekanović.

Ovdje se, smatra, Hrvatska preko Evropske unije, preko Bruxellesa mora aktivno uključiti. "Ne smijemo dopustiti da netko u BiH bilo što radi, a da Hrvatska nije uključena u te procese", navodi Zekanović.

Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporazuma, Hrvatska ima pravo i obvezu skrbiti o provedbi tog sporazuma…", navodi.

"Pozivam", kaže, "hrvatsku diplomaciju da se što aktivnije uključi u procese i da se pod svaku cijenu postigne dogovor o Izbornom zakonu."

"Ovakva situacija", kaže, "Hrvatima ne odgovara."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...