PRVA IZ BOSNE I HERCEGOVINE: Tuzlanka Mirela Delilbegović izabrana u naučnu akademiju Royal Society of Edinburgh

Profesorica Delibegović je rođena Tuzlanka, koja sada živi u Škotskoj. Postdiplomske studije iz medicine završila je na prestižnom Harvard University, a sa samo 38 godina postala redovni profesor na Univerzitetu u Aberdeenu. Supruga je i majka dvoje djece. 

  • Društvo

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 0

Tuzlanka, profesorica Mirela Delibegović izabrana je u jednu od najprestižnih i najstarijih naučnih akademija, škotsku Royal Society of Edinburgh (RSE), objavio je danas Bosanac s australijskom adresom dr Edhem Čustović.

"Koliko je meni poznato ona je tako postala prva osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine među elitnim imenima ove organizacije!", dodao je.

Mirela Delibegović je profesorica na Univerzitetu u Aberdeenu. Ona je vodeći svjetski naučnik u oblasti dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, o čemu svjedoče njeni vrhunski naučni radovi, obimni istraživački portfolio, akademski status i međunarodna reputacija. Trenutno je predsjedavajuća Dijabetičke medicine i direktorica Aberdeen kardiovaskularnog i dijabetes centra. Godine 2019. imenovana je dekanesom za istraživanje (industrijski angažman i transfer znanja) na Univerzitetu.

"Izuzetno mi je drago što sam izabrana zbog priznanja za moju posvećenost unapređenju znanja iz oblasti dijabetesa i pomaganju drugima. Važan dio mog rada je mentorstvo mladih istraživača i zagovaranje žena naučnica. Nadam se da će ovo priznanje inspirisati druge o tome šta je moguće,” kaže profesorica Delibegović.

Profesorica Delibegović je rođena Tuzlanka, koja sada živi u Škotskoj. Postdiplomske studije iz medicine završila je na prestižnom Harvard University, a sa samo 38 godina postala redovni profesor na Univerzitetu u Aberdeenu. Supruga je i majka dvoje djece. 

"Bosno i Hercegovino, budi ponosna! Nadam se da će ova vijest dobiti barem 10% pažnje koju dajemo političkim kabadahijama koje nas truju negativnostima", zaključuje de Čustović u svojoj objavi, prenosi nap.ba.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...