KOLUMNA AVDE AVDIĆA: "Srednjim prstom do Dedinja, Dodik je ponovo zvijezda, ali... odakle mu lova za vilu?"

Pitao sam ga, ali se nije mogao sjetiti koje je godine dobio kredit u Pavlović banci. Ako je 2007. dobio kredit, zašto mu je novac transferisan i 2008? A ako je pak prvi i jedini kredit dobio 2008. čijim je onda novcem kupio vilu na Dedinju?

  • Mini market

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 1

Piše: Avdo AVDIĆ

Suština, nekako, uvijek padne u drugi plan. Umjesto njegovog kriminala, kredita i vile, regionalna vijest je postao Dodikov srednji prst. Nepristojno je, naravno, i uvredljivo kada bilo ko, a kamoli član državnog Predsjedništva iz službene limuzine novinarima pokaže srednji prst. Ali imao je Dodik i nepristojnijih izdanja.

ISPITIVANJE, NE SASLUŠANJE...

Sjetimo se pokojnog nam kolege Miše Vidovića i scene snimljene ispred zgrade Vlade Republike Srpske, kada tadašnji premijer Republike Srpske Milorad Dodik, iznerviran pitanjem o kriminalu prilikom izgradnje zgrade Vlade RS-a, saopćava svoju želju da novinaru Vidoviću “otkaže srce”. Bila je to 2009. godina i SIPA je podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Milorada Dodika zbog sumnje da je oštetio budžet tog entiteta utrostručavajući realne cijene prilikom gradnje zgrade Vlade.

Kolegi Miši Vidoviću otkazalo je srce dvanaest godina kasnije. Dodik je još tu. Neokrznut pravosudnim postupcima. Ona prijava SIPA-e iz 2009. godine nekoliko će godina kasnije iz Tužilaštva BiH biti prebačena na nivo pravosuđa Republike Srpske, u trgovini poznatoj kao afera reket Zlatka Lagumdžije. Onda je funkciju glavnog državnog tužioca preuzeo Goran Salihović, a njegov prijatelj Milan Tegeltija je postao šef VSTV-a BiH. Od “slučaja zgrada Vlade” nije ostalo ništa.

Tih godina kada je gradio zgradu Vlade RS-a, Milorad Dodik je kupio vilu na Dedinju. Pitao sam ga, ali se nije mogao sjetiti koje je godine dobio kredit u Pavlović banci. Ako je 2007. dobio kredit, zašto mu je novac transferisan i 2008? A ako je pak prvi i jedini kredit dobio 2008. čijim je onda novcem kupio vilu na Dedinju? Otkako je 2015. godine SDS podnio prijavu protiv Milorada Dodika zbog sumnje da je prao novac kupujući nekretnine u Beogradu, smijenila su se tri glavna državna tužioca. Prvo je Tužilaštvom BiH rukovodio Goran Salihović. Tokom njegovog mandata uhapšen je pokojni Slobodan Pavlović, bijeljinski biznismen i vlasnik Pavlović banke, koji je ubrzo i pušten na slobodu. Ali državni tužioci nisu imali hrabrosti da pozovu Milorada Dodika kako bi objasnio detalje u vezi sa kupovinom kuće na Dedinju. Nakon što je Salihovića naslijedila Gordana Tadić, predmet Pavlović banka prebačen je u ladicu, a postupajući tužilac Mirza Hukeljić fokusirao se na respiratore. Put u zaborav Dodikovih predmeta popločale su loše namjere Milana Tegeltije. Predsjednik VSTV-a će ubrzo dati “odriješene ruke” Gordani Tadić kako bi svezala federalnog premijera Fadila Novalića. No onda je pao Milan Tegeltija, a malo zatim i Gordana Tadić. Milanko Kajganić je postao vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca i iz arhive je povukao sve predmete. Jedan od njih je i Pavlović banka.

Milorad Dodik je, napokon, pozvan na ispitivanje. Ne na saslušanje, bitno je naglasiti. Svjedoka saslušavaju, a osumnjičenog ispituju. Svjestan da mu “podaci iz spisa” ne idu u prilog, Dodik se vratio dobro oprobanim metodama. Novinarima je pokazao srednji prst i postao zvijezda domaćih i medija iz regije. Svi se, opet, zgražavaju zbog njegovog primitivizma, ali suština problema je ostala netaknuta. A suština je - kada je i koliko puta dobio novac iz Pavlović banke. I odakle mu lova za vilu na Dedinju.

Milorad Dodik na ova pitanja ne zna odgovor. Državni tužioci, vjerujem, znaju. Pred njima je neustrašivi Dodik, uvjeravaju me svjedoci, jučer bio vrlo uplašen. “Ovo je ozbiljno. Tražim odgodu da bih pripremio odbranu”, reći će Dodik tužiocu Hukeljiću nakon što ga je ovaj upoznao sa činjeničnim opisom krivičnog djela za koje ga sumnjiči.

PRVI KORAK KA OSUĐUJUĆOJ PRESUDI

Za deset dana će Milorad Dodik ponovo na ispitivanje u Tužilaštvo BiH. Toliko mu, otprilike, treba vremena da bi se sjetio kojim je i čijim je novcem kupio vilu na Dedinju. Lider SNSD-a nema tetku u Kanadi i neće mu biti baš lako objasniti odakle mu milion i po maraka za kupovinu vile “koju i danas otplaćuje”. Tužilaštvo BiH dobilo je dio dokumentacije iz SAD-a. Sad čekaju dokumente iz Srbije. Time će predmet biti kompletiran. Onda slijedi tužilačka odluka. Činjenice iz spisa upućuju na zaključak da će protiv Milorada Dodika biti podignuta optužnica. Osim ako nepoznata osoba iz pravosuđa ne izgubi dokaze kao u slučaju protiv njegovog prijatelja Dragana Čovića.

”Nađite neku presudu protiv mene. Nađite negdje da je Milorad Dodik osuđen”, kazao je lider SNSD-a one noći kada je američka administracija saopćila da ga stavlja na novu crnu listu Ministarstva finansija. Istina je. Milorad Dodik jeste neosuđivan. Ali biti osumnjičenik je prvi korak na putu ka osuđujućoj presudi.

(Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...