PREDMET "VILA NA DEDINJU" NA RUBU PROPASTI: Srbija odbila dostaviti ključne dokaze protiv Milorada Dodika!

Dokazi se, prema informacijama Istrage, odnose na kupovinu vile na Dedinju, odnosno transakcije preko Pavlović banke iz BiH i Komercijalne banke u Srbiji. Kako bi optužili Milorada Dodika za pranje novca, državni tužioci iz BiH moraju imati dokaze koji potvrđuju te transakcije i dokaz da je sporna nekretnina uknjižena na lidera SNSD-a.

  • Mini market

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 4

Srbijanske vlasti odbile su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostaviti ključne dokaze koji se odnose na slučaj “Pavlović banka”, odnosno slučaj u kojem je jedan od osumnjičenih član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, saznaje "Istraga" iz više pravosudnih izvora.

“Do danas iz Srbije nije došao nijedan dokaz. A traženo je više puta”, navodi jedan od naših sagovornika.

Dokazi se, prema informacijama Istrage, odnose na kiupovinu vile na Dedinju, odnosno transakcije preko Pavlović banke iz BiH i Komercijalne banke u Srbiji. Kako bi optužili Milorada Dodika za pranje novca, državni tužioci iz BiH moraju imati dokaze koji potvrđuju te transakcije i dokaz da je sporna nekretnina uknjižena na lidera SNSD-a.

“Sve je to traženo od Srbije, ali oni su odgovorili da se radi o obimnoj dokumentaciji i da će je dostaviti kad je analiziraju. Osim toga, pravosuđe Srbije je formiralo svoj krivični predmet u kojem, navodno, i oni istražuju ovaj slučaj”, pojašnjava sagovornik Istrage.

Svi navedeni dokazi iz Srbije moraju biti prikupljeni u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH. Tužilaštvo BiH je nekoliko puta, preko Ministarstva pravde BiH dostavljalo molbe srbijanskom pravosuđu.

“Bili su zahtjevi i urgencije, ali nikad dokumentacija nije dostavljena”, kazali su za Istragu u Ministarstvu pravde BiH, ne otkrivajući, pritome, sadržaj molbi.

Ove navode dokazuje i dokument Tužilaštva BiH iz februara 2018. godine.

“Tužilaštvo BiH ovim putem obavještava Sud da nije donijelo konačnu tužiteljsku odluku u ovom predmetu. U pogledu razloga za navedeno, Tužiteljstvo obavještava Sud BiH da su razlozi jednaki razlozima koji su iznijeti u ranijem izjašnjenju od 11. decembra 2017. godine”, navedeno je u dopisu koji je postupajući tužilac Mirza Hukeljić 13. februara 2018. godine uputio Sudu BiH.

Na ročištima za produženje mjera zabrane pokojnom Slobodanu Pavloviću, vlasniku Pavlović banke nekoliko je puta saopćeno da Srbija ne da dokaze u vezi sa slučajem vila na Dedinju.

“Još uvijek nismo dobili odgovore po molbama upućenim Republici Srbiji i Državi Izrael, a o čemu smo ranije obavještavali Sud BiH. Na navedeno, i pored izjavljenih urgencija, nismo bili u mogućnosti utjecati”, navedeno je u aktu Tužilaštva BiH od 11. decembra 2017. godine.

altakt Tužilaštva BiH iz 2017. godine

Da je Milorad Dodik u koordinaciji sa srbijanskim vlastima, moglo se naslutiti i u utorak, tokom njegovog ispitivanja u Tužilaštvu BiH.

“Ne mogu se sjetiti detalja. Tražite dokaze iz Srbije”, kazao je Dodik postupajućem tužiocu, prije nego je zatražio dodatnih deset dana za pripremu odbrane.

Tužilaštvo BiH je provjere u ovom slučaju započelo 2015. godine. Po naredbi postupajućeg tužioca i Suda BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u januaru 2016. godine  pretresla je Pavlović banku. Već narednog mjeseca, 11. februara 2016. godine je uhapšen i vlasnik Banke Slobodan Pavlović, te njegovi saradnici, bivši direktor “Pavlović banke” Pero Lazić i Ljiljana Garić, bivšu referenticu za obradu kredita. Sudija za prethodni postupak im je odredio jednomjesečni pritvor, ali je drugostepeno vijeće kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić (sudija blizak HDZ-u BiH), ukinulo mjeru pritvora. Na kraju je Jukić sa svojim vijećem ukinuo u mjere zabrane za sve osumnjičene u ovom slučaju.

alt

U okviru ovog predmeta, nešto ranije prisluškivan je i Milorad Dodik. Potvrdio je to i Sud BiH koji je izdao naredbu za prisluškivanje.

“Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Slobodana Pavlovića i drugih zbog krivičnog djela pranja novca iz člana 209. stav 3. KZBiH i zloupotrebe položaja i ovlasti iz člana 347. stav 4. KZRS izdao naredbu za primjenu posebnih istražnih radnji, nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, prema određenom broju osoba, uključujući i Milorada Dodika”, navedeno je u saopćenju Suda BiH objavljenom u novembru 2017. godine.

Od tada protiv Dodika nije poduzeta nijedna istražna radnja. No, nako što je Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne državne tužiteljice, predmet je opet aktiviran. Milorad Dodik je dobio poziv za ispitivanje u Tužilaštvu BiH kako bi objasnio na koji je način kupio vilu na Dedinju i da li je njegov kredit u Pavlović banci u iznosu od 1,5 miliona u sladu sa važećim zakonima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...