KOMŠIĆEV SAVJETNIK O NEUSPJELIM PREGOVORIMA: Propao pokušaj da Hrvatska preuzme suverenitet nad BiH! (VIDEO)

Kako kaže, medijatori su veliku grešku napravili i isključivanjem građanskih stranaka iz pregovora, što je za cilj imalo da upravo te stranke budu pokriće za dogovor, ali i sredstvo za omekšavanje pritiska.

  • Vijesti

  • 24. Mar. 2022  24. Mar. 2022

  • 7

Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, govorio je u programu televizije Hayat o neuspjelim pregovorima o promjeni Izbornog zakona, te kazao kako je temeljni krivac za neuspjeh međunarodna zajednica, njen metod, ali i ono što su ponudili.

Kako kaže, medijatori su veliku grešku napravili i isključivanjem građanskih stranaka iz pregovora, što je za cilj imalo da upravo te stranke budu pokriće za dogovor, ali i sredstvo za omekšavanje pritiska.

“Takav jedan pristup, da pregovaraju samo sa etničkim strankama vodi u dalje etničke podjele u našoj zemlji. Ponižavajuće je to što su nas podijelili u različite sobe, gdje su građanskim strankama na stolu bila manja bitna pitanja”, naveo je Kovačević.

Kovačević se zapitao koje su to temeljne vrijednosti Evropske unije, ako je Angelina Eichhorst kao jedan od medijatora pregovora ponudila nešto što je suprotno evropskim temeljnim vrijednostima.

“Nečija etnička pripadnost ne može utvrđivati vaš status, to nisu evropski standardi. Ono što je bilo nuđeno bilo je i etnička pripadnost. Elektorski model je izraz historijskog konteksta SAD-a i nije primjenjiv nigdje osim u SAD-u. Ukoliko biste ga ovdje pokušali implementirati, samo bi napravili dodatne podjele”, smatra Kovačević i dodaje:

„Elektorski model podrazumijeva da elektori bivaju ti koji biraju predsjednika. Elektori su birali predsjednika SAD-a i to sa idejom da velike kolonije ne biraju predsjednika malim državama. Elektori nisu bili prave osobe, nego glasovi koji bi dolazili iz izbornih jednica, u našem slučaju iz kantona. Na bazi tih glasova se bira predsjednik. U SAD-u su pokušali napraviti spregu kako glasaju građani, pa se desi situacija da predsjednik bude onaj koji ima manje glasova. Elektorsko glasanje bi bilo da neko bude izabran za predsjednika sa manje glasova ili da nečiji glas manje vrijedi. Nejednakost glasa se kosi sa temeljnim principima i time se ne sprovodi pet presuda Evropskog suda za ljudska prava.”

Što se tiče izbora, on je naglasio kako izbora ima i kako se moraju održati, te da se mogu blokirati samo u slučaju da se ne donese budžet za izbore.

“Govori se i o blokadi izbora, što bi bilo krivično djelo, ako bi se onemogućilo biračima dolazak na biračka mjesta. HDZ u svom prijedlogu zahtjeva da se iz Federacije bira hrvatski i bošnjački član i član ostalih građana. Ono što oni žele jeste da etničke jedinice biraju člana Predsjedništva. Kada su vidjeli da to ne može proći, onda su odlučili da se u Federaciji naprave dvije izborne jedinice, te da iz te dvije izborne jedinice dobijete članove Predsjedništva. To sve skupa nije u skladu sa mišljenjem Komisije iz 2019. godine”, kaže Kovačević.

On je naveo termin ‘konstituentnost’, koji bi zvaničnom Zagrebu i Beogradu omogućio preuzimanje dijelova suvereniteta nad Bosnom i Hercegovinom i na osnovu toga, oni bi upravljali zemljom.

“To je jako opasno. HDZ BiH i HDZ Hrvatske imaju postsovjetski simptom. Imamo primjer Buškog jezera, kojeg koristi Hrvatska na bazi sporazuma iz 1994. godine, na osnovu sporazuma sa tzv. Herceg Bosnom. Trebamo utvrditi granicu na moru. Kako se pristupa našem teritoriju, međutim to kadrovi HDZ BiH koče, jer to od njih traži HDZ Hrvatske. Time je preuzet dio suvereniteta nad Bosnom i Hercegovinom”, smatra Kovačević.

Mišljenja je kako je međunarodna zajednica svjesna šta Hrvatska radi u BiH i kako Srbija ostvaruje svoje interese, ali kako kaže ne razumije zašto upravo međunarodni medijatori insistiraju na sistemu koji će omogućiti preuzimanje suvereniteta nad Bosnom i Hercegovinom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...