VUČIĆ O PUTINOVOJ ODLUCI DA SE U RUBLJAMA NAPLAĆUJE PLIN: "Mi iz Hrvatske nabavljamo naftu, moramo to rješavati..."

Dodao je da se razgovara s evropskim partnerima kako bi Srbija osigurala dovoljne količine nafte.

  • Regija

  • 24. Mar. 2022  24. Mar. 2022

  • 4

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je na RTV Vojvodina komentirao Putinovu odluku da sve neprijateljske zemlje moraju plin, žele li ga, plaćati u ruskim rubljama.

Tu izjavu prenijela je i ruska agencija RIA Novosti.

Vučić je za RTV rekao da je cijena nafte ponovo sinoć porasla, tokom dana je bila 118 dolara, a sinoć 122 dolara, dok je plin poskupio čak 25 posto, kao posljedica odluke Vladimira Putina da se plin plaća u rubljama.

"Sve nam to donosi probleme"

"Veliki je problem cijeli svijet, kao i odluka oko rublje. Neki smatraju da je to genijalno u geopolitičkoj igri, da se suprotstave dolaru, juanu. Nijemci su već naveli da je to razlog za raskid ugovora. Sve to nam donosi samo mnogo problema", rekao je Vučić.

Dodao je da se razgovara s evropskim partnerima kako bi Srbija osigurala dovoljne količine nafte.

Pojasnio je da je dodatni problem što se nafta ne može lako prebaciti preko Crnog mora, zbog osiguravajućih kompanija i nesigurnosti, a dođe li do sukoba oko Odese, to je samo dodatni problem.

"Mi preko Omiša, preko Hrvatske uzimamo naftu, moramo to rješavati s Europljanima i vjerujem da ćemo riješiti. Ljudi trebaju znati da se brinemo, vodimo računa i da radimo sve što je moguće", rekao je Vučić.

On je ukazao i da je problem sa pšenicom, jer su Ukrajina i Rusija, drugi, odnosno četvrti proizvođači pšenice.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...