BOŽO SKOPLJAKOVIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE BiH, ZA „SB“: To što su Čović i HDZ BiH napravili sramotno je za sve Hrvate, konačno će i Plenković uvidjeti s kim je imao posla…

"Kada bi se oporba ponašala kao uvrijeđeni Dragan, jer u pregovorima nije dobio što je želio, svake smo izbore trebali bojkotirati jer se nisu stekli uvjeti za njihovo pošteno provođenje", kazao je Skopljaković za "Slobodnu Bosnu".

  • Politika

  • 25. Mar. 2022  25. Mar. 2022

  • 17

Piše: MARIO ILIČIĆ

Predsjednik Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine Božo Skopljaković govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o potezu HDZ-a BiH i lidera te stranke Dragana Čovića prilikom glasanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, osvrnuo se na Čovićeve prijetnje o bojkotiranju izbora, te poslao poruku građanima.

Delegati HDZ-a BiH nisu podržali zaključke delegata Denisa Bećirovića (SDP BiH) kojima je od Vijeća ministara BiH zatraženo “potpuno usklađivanje politika, mjera i stavova sa službenim stavovima EU o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu”, čak je i lider HDZ-a BiH glasao protiv. Kako ocjenjujete takav potez lidera HDZ-a BiH, koji se u isto vrijeme zaklinje u europske vrijednosti?

"Teško je, a ne sjetiti se, upravo ovih riječi gospodina Čovića, kako su Hrvati nositelji europskih vrijednosti, o čemu je on svojevremeno držao i predavanje. Iz onog što smo jučer mogli vidjeti na glasanju, postavlja se pitanje i navodi zaključak, ili Hrvati nisu nositelji europskih vrijednosti ili neki koji se predstavljaju Hrvatima to nisu. Prije samo nekoliko dana, gospodin Čović, čitaj: protivnik europskih vrijednosti, kazao je da je riječ o agresiji. Licemjerno je tražiti pomoć od EU i Međunarodne zajednice, a čim se okrenu antieuropski elementi zabiju im nož u leđa. Činjenica je da BiH nema mogućnosti da uvede neke ozbiljnije sankcije koje bi iole uzdrmale Rusku Federaciju, toga su svjesni i u EU, ali minimum minimuma je bio da podupremo EU kojoj toliko težimo, ili možda ne, te na ovakav način još jednom osudimo agresiju na Ukrajinu, koju je osudio cijeli svijet samo HDZ ne. Ne, nikako me ne iznenađuje stav i ponašanje gospodina Čovića, duboko sam razočaran ostalim članovima HDZ-a, ali i članovima stranaka koje su još u HNS-u. Dokle će oni hoditi za njim i držati mu ugašenu svijeću na putu kojim ih vodi u propast. Njih vodi, ali se plašim da ne odvede sve nas…"

“Nazočno 15, za šest, protiv sedam, suzdržano dvoje. Iz FBiH šest za, dva protiv, dva suzdržana. Republika Srpska pet protiv. Nema opće većine, prijedlog nije prošao”, kazao je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, nakon što su se delegati izjasnili o prijedlogu delegata Bećirovića. Jeste li očekivali ovakav rasplet situacije?

"Pogledajmo tko je od Hrvata glasao, za je Zlatko Miletić, protiv su Dragan Čović i Marina Pendeš, suzdržani Lidija Bradara i Bariša Čolak, jasno je vidljivo da je dogovor između ovih protiv i suzdržanih postojao prije glasanja. Podijelili su odgovornost na pola pokušavajući se dodvoriti ili opravdati Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Posavinu su davno zaboravili tako da o njoj nema tko niti da brine niti da glasa. Ovo što se desilo sramotno je za sve Hrvate koji zbog svoje teške prošlosti imaju empatije prema narodu u Ukrajini i suosjećamo njihovu patnju i bol. Uvjeren sam da većina Hrvata ne stoji iza ovakvog stava koji je jučer prezentiran. Ovo je još jedan pokazatelj da korupcija vlada na ovim prostorima, a nikakve europske vrijednosti. Ako se nisu rukovodili europskim vrijednostima zašto se nisu, u najmanju ruku, vodili vrijednostima koje po ovom pitanju zastupa premijer Hrvatske Plenković. Nadam se da će nakon ovoga hrvatski premijer, a i ostali u Republici Hrvatskoj shvatiti s kim su imali posla i da će odnosi između RH i BiH krenuti na bolje."

Je li izgledno da se nakon ovakve odluke lider HDZ-a BiH nađe na udaru sankcija EU, s obzirom na to da se zbog slične situacije predsjednik susjedne Srbije Aleksandar Vučić nalazi pod strahovitim pritiskom službenog Bruxellesa?

"Nemoguće je izmisliti i uvesti proporcionalne mjere i sankcije za krivce koji su narodu uveli dugogodišnje sankcije i prouzročili patnju svojom nesposobnom i korumpiranom vladavinom. Kakve mjere i sankcije protiv političara mogu izvući narod iz ovakve krize, u kojoj političari ne razgovaraju o cijeni goriva, jer se voze službenim automobilima, ne brinu o cijeni energenata ili o prehrani sve je to za njih prolazna 'prehlada', od koje će, na žalost mnogi napustiti domovinu a drugi će trpjeti kako ovaj narod samo zna. Do kada ćemo ovo gledati i trpjeti?

Sankcije su dobro došle za sve koji su upleteni u koruptivnu mrežu koju EU može raspetljati, ali i građani na predstojećim izborima moraju napokon reći svoje, dosta je ove tiranije i krajnje je vrijeme da institucije, a ne pojedinci vode ovu državu. Da pravosuđe napokon postane neovisno i da im se daju sva potrebna sredstva da napokon pokrenu borbu protiv kriminala i korupcije koja razara ovo društvo i državu.!

Čović je nakon propalih pregovora o reformi izbornog zakonodavstva nekoliko puta kazao kako se nisu stekli uvjeti za održavanje parlamentarnih izbora u desetom mjesecu ove godine. Kakav je vaš stav o mogućim opstrukcijama izbornog procesa HDZ-ovih kadrova?

"Kada bi se oporba ponašala kao uvrijeđeni Dragan, jer u pregovorima nije dobio što je želio, svake smo izbore trebali bojkotirati jer se nisu stekli uvjeti za njihovo pošteno provođenje. Postavlja se pitanje što se to promijenilo od posljednjih izbora? Koliko znamo nisu se desile nikakve promjene u Izbornome zakonu, a Opći izbori 2018. godine, ipak su održani, po istome zakonu održani su i Općinski izbori 2020. godine, što je to sada sporno da se prijeti bojkotiranjem izbora? Sve stranke i pojedinci imaju pravo na bojkot i sami će odlučiti da li će ili ne izaći na sljedeće izbore, koji će se sigurno održati. Na žalost mnogih na ovim izborima neće biti ili su napustili domovinu ili su zbog pandemije u proteklom vremenu umrli, dok su se neki bogatili, ali svejedno izbori će se održati, i ako u međuvremenu bude još onih koji žele odustati ili bojkotirati izbore, izbora će i dalje biti. Narod će izaći kao i do sada a među njima i mnogobrojni Hrvati kojima je dosta ove licemjerne politike koja ne vidi dalje od zamućene Radobolje."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...