ALEKSANDRA PANDUREVIĆ UVJERENA: "SNSD perfidno opstruira smanjenje PDV-a na namirnice, gorivo su proglasili luksuzom"

"S obzirom na to da je zakon jednostavan, prema Poslovniku, mogli su amandmanom naš broj pet u zakonu zamijeniti brojem nula i izglasati da se zakon na istoj sjednici usvaja i u drugom čitanju. Činjenica da to nisu uradili, uprkos tome što smo već suočeni sa krizom, govori da njihove namjere nisu iskrene", upozorava Pandurević.

  • Mini market

  • 25. Mar. 2022  25. Mar. 2022

  • 1

Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), nakon jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, komentirala je dešavanje na toj sjednici, glasanje delegata i činjenicu da će građani još čekati na ukidanje akciza na naftne derivate i snižavanje stope poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne potrepštine.

"Dobro je da je Dom naroda jučer usvojio SDS-ov Prijedlog zakona o PDV-u u prvom čitanju, ali mi se čini da SNSD nije iskren i da perfidno opstruira smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice. Također je neshvatljivo da jedini opstruiraju i ukidanje akciza na gorivo koje su, sudeći po izjavi njihovog lidera Milorada Dodika, proglasili luksuzom, dajući narodu preporuku da se manje voze automobili", izjavila je Pandurević.

Ona ističe da su delegati SNSD-a jučer imali mogućnost da odmah ulože amandman kojim se ukida PDV na osnovne životne namirnice i da zakon usvoje i u drugom čitanju.

"S obzirom na to da je zakon jednostavan, prema Poslovniku, mogli su amandmanom naš broj pet u zakonu zamijeniti brojem nula i izglasati da se zakon na istoj sjednici usvaja i u drugom čitanju. Činjenica da to nisu uradili, uprkos tome što smo već suočeni sa krizom, govori da njihove namjere nisu iskrene", upozorava Pandurević.

Ona dodaje i da je neshvatljivo da vlast nije spremna da se odrekne luksuza, da uštedi na kupovini zgrada, automobila i drugim nepotrebnim troškovima, kako bi se odrekla prihoda od akciza i olakšala život građanima, privredi i poljoprivredi.

"To je ukupno oko 500 miliona koji idu raznim budžetima, od čega budžetu Republike Srpske ide oko 160 miliona KM. To je odricanje u iznosu od nekoliko zgrada koje planiraju kupiti i par softvera. Posljedice njihovog nečinjenja bit će katastrofalne i vidjet će se krajem godine kada hljeb budemo plaćali pet maraka, jer ako nisu znali njive nečim treba uzorati i pofrezati", kaže Pandurević.

Od ukupne cijene goriva, kaže ona, oko 1,10 KM ide državi kroz akcize, putarine za izgradnju puteva, putarine za autoputeve i PDV.

"Samo na ime putarina koje su namjenska sredstva, u prošloj godini je ubrano 655 miliona KM od čega je Republika Srpska dobila 240 miliona KM. Kada pogledamo oko sebe, ne vidimo ni te puteve i autoputeve, i svakako treba insistirati na reviziji utroška tih sredstava", zaključuje Pandurević, navodi Faktor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...