VIKTOR ORBAN ODGOVORIO VOLODIMIRU ZELENSKOM: "To se protivi mađarskim interesima"

Prema njegovim riječima, do četvrtka je u Mađarsku već stiglo pola miliona ukrajinskih izbjeglica, a Mađarska je Ukrajini isporučila 2 milijarde forinti pomoći.

  • Svijet

  • 25. Mar. 2022  25. Mar. 2022

  • 3

Mađarski premijer Viktor Orban odbio je pozive ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Mađarska pristane na proširenje sankcija Rusiji na energetski sektor i da dopusti promet oružja Ukrajini preko njenog teritorija, piše mađarski portal Telex.

'Viktor Orban je odbio oba zahtjeva jer su suprotni interesima Mađarske. Mađarska ne želi sudjelovati u ovom ratu pa neće dopustiti transport oružja preko njenog teritorija i neće slati oružje u Ukrajinu', rekao je glasnogovornik mađarskog premijera Bertalan Havasi.

Prema njegovim riječima, do četvrtka je u Mađarsku već stiglo pola miliona ukrajinskih izbjeglica, a Mađarska je Ukrajini isporučila 2 milijarde forinti pomoći.

Vezano za embargo na uvoz nafte i plina, Havasi je dodao da bi to značilo da će mađarske porodice platiti cijenu rata. Osamdeset pet posto mađarskih kućanstava grije se na plin, a 64 posto mađarskog uvoza sirove nafte dolazi iz Rusije, rekao je Havasi te istaknuo da se ona ne može nabaviti iz nekog drugog izvora.

Podsjetimo, Zelenski se tokom jučerašnjeg govora evropskim čelnicima obrušio na Orbana.

'Slušaj, Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju? Želim biti otvoren, a vi sami odlučite za koga ste.'

Ukrajinski predsjednik opisao je svoje posjete Budimpešti kao mladić i spomen-obilježju holokausta na obalama rijeke Dunav.

'Vidio sam taj spomenik na obali Dunava. O masovnim ubistvima. Bio sam tamo sa svojom porodicom. Slušaj, Viktore, znaš li što se događa u Mariupolju? Molim vas, ako možete, otiđite na obalu Dunava', rekao je Zelenski.

Mađarska i Bugarska jedine su dvije članice EU koje nisu poslale oružje Ukrajini.

Dok Bugarska nerado šalje vojnu pomoć zbog historijskih razloga, Orbán se među čelnicima EU smatra najbližim saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...