LIDER HDZ-a SE NE PREDAJE: "Ima šanse za novi krug pregovora"

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, a kasnije i Hrvatskoga narodnog sabora raspravljalo se o izbornim reformama u svjetlu proteklih pregovora. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a pozdravio je raspravu i zaključke Europskoga vijeća u Bruxellesu o našoj zemlji. U tom kontekstu najavio je mogućnost za novi krug razgovora o ustavnim i izbornim reformama.

  • Vijesti

  • 25. Mar. 2022  

  • 23

Dragan Čović kaže kako je hrvatska strana u dosadašnjim pregovorima napravila iskorake, no da se došlo do mjere u koje se više, poručuje, ne može dirati - a to su Ustav BiH i Federacije BiH. Ipak, šanse za novi krug pregovora ima, ponajprije u kontekstu zaključaka Europskoga vijeća, kaže Čović i dodaje da će idući put to biti uz uključivanje najviše razine Europske unije.

„Mislim da prostora za razgovor još ima. Nisam još nikad rekao da su razgovori propali, ali da su u ovom formatu završeni i da nisu omogućili rezultat - to je točno. A sad da vidimo našu tu odgovornost vis a vis zaključaka Europskog vijeća i, ako hoćete, oko Strateškog kompasa“, kazao je, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH.

Naime, Europsko vijeće, koje čine čelnici 27 država članica, potvrdilo je Strateški kompas, dokument o odbrambenoj viziji EU-a u sljedećih nekoliko godina i u kojem se spominje ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH. No, neke članice - poput Luksemburga, Belgije i Nizozemske - o tom pitanju nisu imale isto mišljenje.

„Uvijek će biti neko od 26 ili 27 zemalja koje će imati drugačije stavove jer ima obavezu prema nekom prostoru - da ne ulazim u te obaveze kakve Nizozemska ima prema BIH iz vremena od 1992. do 1995 jer otvaramo neka druga pitanja - i oni su to uredno definirali kao problem, a uvijek uz njih ima onih koji slijede taj put“, navodi Čović.

Javnosti se obratio Mario Karamatić ispred HNS-a. 

„Ukoliko se kolege iz bošnjačkih stranaka predomisle, mi smo voljni potpisati Izborni zakon i s njim ići u parlamentarnu proceduru. Ukoliko se ne predomisle, ovaj protektorat na ovaj način očito ne može funkcionirati - to pokazuju i posljednje sjednice i fedralnog parlamenta i državnog parlamenta i Vijeća ministara“, poručuje Mario Karamatić.

Karamatić je i dalje pri stavu da BiH treba biti organizirana kao unija triju republika ili entiteta, pa i građanskih. To bi konačno, uvjeren je, od nje napravilo funkcionalnu državu.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...