ITALIJANI ODUSTALI OD INVESTICIJE VRIJEDNE 60 MILIONA KM: Stanivuković za sve okrivio Dodika

Podsjetimo, riječ je o investiciji čija je vrijednost, prema ranijim izjavama gradonačelnika Banjaluke veća od 60 miliona maraka, zahvaljujući kojoj bi bilo otvoreno više od 300 radnih mjesta, sa prosječnom platom od oko 1.500 maraka.

  • Mini market

  • 26. Mar. 2022  

  • 3

Proizvodne hale u Poslovnoj zoni Ramići u Banjaluci ostaće prazne zahvaljujući kohabitaciji i neslaganjima skupštinske većine i gradonačelnika. Italijanski investitor PMP Industries S.p.A. odustao je od ulaganja u Banjaluku, prenosi N1.

Ova informacija saopštena je nakon sastanka u Banjaluci koji je sa vlasnikom italijanske kompanije Frančeskom Pocom održao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD Milorad Dodik.

Razlog odustajanja, kako je saopšteno i kako je prenijela Srna, jeste to što je “pregledom lokacije utvrđeno da ne postoje adekvatni uslovi koji su kompaniji potrebni”.

Ipak, investitor je iskazao interes i obavijestio člana Predsjedništva da će da nastavi da traga za adekvatnom lokacijom kako bi investirao u taj projekat.

“Kompanija PMP Јelšingrad Gradiška već petnaest godina uspješno posluje u tom gradu, a PMP Industries S.p.A, sa osam fabrika širom svijeta, planira početak proizvodnje u novom objektu u Republici Srpskoj 2023. godine”, navedeno je u saopštenju, u kojem stoji i kako je Dodik podržao planove firme i namjeru da nastavi poslovanje u Republici Srpskoj.

Slučaj ove investicije zanimljiv je zbog njihove prvobitne riješenosti da investiraju u banjalučku Poslovnu zonu Ramići. Pregovori sa italijanskim investitorom vođeni su duže vrijeme, a da su pri kraju gradonačelnik Banjaluke Draško Stanuvuković uvjeravao je u februaru. U martu je o ovome trebalo da se raspravlja u Skupštini grada, ali je tačka u nekoliko navrata skidana s dnevnog reda od strane skupštinske većine predvođene SNSD-om.

Prvi put na sjednici održanoj 3. marta. Na optužbe gradonačelnika Banjaluke tada je reagovao SNSD-ov odbornik Srđan Amidžić navodeći kako zastupa interese domaćih investitora koji su ga zamolili da govori u njihovo ime.

“Sam proces livenja, kojim bi se trebala baviti firma iz Italije, utiče na zdravlje stanovništva, vidljivo je iz molbe šest firmi koje u toj zoni zapošljavaju preko 6000 radnika. Govorim u ime ovih ljudi koji su me zamolili. Prljav posao iz Italije prenose ovdje. Domaći investitori su bitniji od bilo kog stranog, zato postignite konsenzus sa njima i imate podršku”, rekao je tada Amidžić.

Podsjetimo, riječ je o investiciji čija je vrijednost, prema ranijim izjavama gradonačelnika Banjaluke veća od 60 miliona maraka, zahvaljujući kojoj bi bilo otvoreno više od 300 radnih mjesta, sa prosječnom platom od oko 1.500 maraka.

Sam investitor je, prema ranijim izjavama Stanivukovića isticao vrijeme kao bitan faktor, zbog čega se očekivalo da sve bude završeno još početkom marta.

Na vijest o odustajanju italijanskog investitora Stanivuković je reagovak burno.

“Gospodin Dodik će ostati upamćen kao čovjek koji je najmanje volio Banjaluku, jer sve što je moga da odvede iz Banjaluke odveo je u Laktaše – od košarkaških klubova, velikih dvorana, pa sada do investicije vrijedne 60 miliona KM”, rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke optužio je Dodika da je lično kumovao odustajanju investitora, tvrdeći da je uvjeren da im je Dodik ponudio Laktaše za investiranje, tvrdeći kako Grad neće odustati od investicije.

“SNSD je tri puta odbija investitore ovdje, iz razloga što navodno ne valjaju, a kako sada valjaju za Laktaše ili bilo koju opštinu u Republici Srpskoj?”, upitao je Stanivuković, koji kaže da Dodik iz političkih razloga otjerao investitore iz Banjaluke., a da je razgovor s njim obavljen, “jer bez podrške Vlade Republike Srpske nije moguće realizovati velike projekte”.

Grad na Vrbasu, po svemu sudeći ostaje bez investicije koja je predstavljana kao najveća u posljednjih 20 godina. Interesantno je kako se kao razlog za odustajanje navodi “nepostojanje adekvatnih uslova”, iako je iz Gradske uprave saopštavano da je investitor poslao i pismo namjere u kojem stoji da mu Poslovna zona Ramići odgovara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...