JOSEP BORRELL: "Vjerujem da će uskoro doći do nuklearnog sporazuma s Iranom"

"Sada smo vrlo blizu dogovoru o sporazumu i nadam se da će to biti moguće", rekao je Borrell na međunarodnoj konferenciji Doha Forum.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2022  26. Mar. 2022

  • 0

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je danas da su Iran i svjetske sile "vrlo blizu" dogovoru o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., kojim bi se obuzdao nuklearni program Teherana u zamjenu za ukidanje strogih sankcija, prenosi novinska agencija  HINA.

Bivši američki predsjednik Donald Trump odustao je od pakta 2018., što je potaknulo Teheran da počne s kršenjem nuklearnih ograničenja otprilike godinu dana kasnije, a jedanaestomjesečni pregovori o njegovu oživljavanju obustavljeni su u Beču ranije ovog mjeseca nakon što je Rusija iznijela novu prepreku.

"Sada smo vrlo blizu dogovoru o sporazumu"

Rusija je kasnije pojasnila kako je dobila pisane garancije da će moći obavljati svoj posao kao strana u sporazumu, dajući naslutiti da bi Moskva mogla omogućiti njegovo oživljavanje.

"Sada smo vrlo blizu dogovoru o sporazumu i nadam se da će to biti moguće", rekao je Borrell na međunarodnoj konferenciji Doha Forum.

Borrell je kasnije rekao novinarima kako vjeruje da bi se dogovor mogao postići "za nekoliko dana". Neuspjeh nastojanja da se pakt obnovi mogao bi donijeti rizik od regionalnog rata ili rezultirati oštrijim zapadnim sankcijama Iranu, kao i kontinuiranim pritiskom na svjetske cijene nafte, koje su i tako već visoke zbog sukoba u Ukrajini, smatraju analitičari.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...