IZETBEGOVIĆEVA PORUKA ODJEKNULA U HRVATSKOJ: "Spremni smo pregovarati ali nećemo pristati na rješenja koja bi vodila etničkoj podjeli BiH"

Svi značajniji mediji u Hrvatskoj citarali su dijelove pisma koje je čelnik vladajuće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović u nedjelju uputio lideraima EU-a. 

  • Regija

  • 28. Mar. 2022  28. Mar. 2022

  • 9

Izetbegović je napisao u pismu da je spreman za nastavak pregovora o izmjenama izbornog zakona ali je naglasio i kako neće pristati na rješenja koja bi vodila daljnjoj etničkoj podjeli zemlje. Kao zagovornika takvih ideja Izetbegović je označio HDZ BiH. 

U posebnom pismu zvaničnicima EU-a Izetbegović je konstatirao kako su “tvrdi stavovi HDZ-a, prenaglašeno insistiranje na etničkom principu i odbijanje da ozbiljno razgovara o određivanju ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH” spriječili postizanje dogovora tokom pregovora vođenih uz posredovanje predstavnika EU-a i SAD-a. 

Hrvatski mediji pišu kako je "posljednji krug takvih pregovora bez rezultata okončan prije sedam dana te da su čelnici HDZ Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović nakon toga su razmijenili niz teških uzajamnih optužbi zbog izostanka rezultata". 

Index. / Screenshot

Čović je nakon toga posebnim pismom izvijestio zvaničnike EU-a o stajalištima stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) čija je bit u tome da insistiraju na dosljednom poštivanju ustavnih prava konstitutivnih naroda pa tako i Hrvata što uključuje pravo na legitimno predstavljanje u svim tijelima vlasti. 

Izetbegović je na to uzvratio svojim pismom adresiranim na zvaničnike poput predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen ali i na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića te premijera Andreja Plenkovića. 

U pismu posebno osuđuje moguće pokretanje postupka teritorijalnog preustroja BiH kao i eventualni bojkot izbora na koji bi se hrvatske stranke mogle odlučiti ukoliko bi se oni organizirali po postojećem zakonu. 

Hrvastki mediji citiraju Izetbegovićev stav da bi "svaki pokušaj jednostranog preustroja države značio izravno kršenje Daytonskog sporazuma i ugrožavanje mira i stabilnosti jer on to vidi kao oživljavanje Herceg-Bosne". 

Za bojkot izbora kaže kako je to jedan od demokratskih načina da se iskaže nezadovoljstvo na što svako ima pravo no nema pravo opstruiranja i blokada izbora, jer je to neustavno. 

Hrvatski mediji naglašavaju da "čelnik SDA odlučno odbacuje tvrdnje HDZ-a kako SDA želi uspostavu unitarne države te navodi kako Čović i njegovi suradnici takvim optužbama zapravo traže alibi za politiku koja vodi potpunoj etničkoj podjeli zemlje a to, kako navodi, rade u suradnji s čelnikom bosanskih Srba Miloradom Dodikom". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...