AHMETOVIĆ INICIRAO RASPRAVU O BiH U BUNDESTAGU: "Mi u Njemačkoj moramo spriječiti dalje pokušaje destabilizacije u BiH"

Ahmetović je kazao da je "važan i podjednako neophodan znak činjenica da se njemački Bundestag na 30. godišnjicu početka rata u Bosni i Hercegovini bavi aktuelnom situacijom na zapadnom Balkanu".

  • Politika

  • 30. Mar. 2022  30. Mar. 2022

  • 2

U Bundestagu će se u srijedu, 6. aprila 2022. godine održati dogovorena rasprava o 30. godišnjici početka rata u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je i na zvaničnoj stranici njemačkog parlamenta. 

"Poslanici žele raspravljati oko 70 minuta. Rat u Bosni i Hercegovini je počeo 6. aprila 1992. opsadom glavnog grada Sarajeva, a završio je u novembru 1995. potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Više od dva miliona ljudi je protjerano iz svojih domova, a oko 100.000 ih je izgubilo život", navodi se u objavi Bundestaga. 

Raspravu o BiH inicirao je Adis Ahmetović, poslanik Socijaldemokratske partije Njemačke i specijalni parlamentarni izaslanik za zapadni Balkan.

alt

U izjavi za politicki.ba Ahmetović je kazao da je "važan i podjednako neophodan znak činjenica da se njemački Bundestag na 30. godišnjicu početka rata u Bosni i Hercegovini bavi aktuelnom situacijom na zapadnom Balkanu".

"Stabilnost i budućnost Evrope mogu se osigurati samo jakom, demokratskom jugoistočnom Evropom. U vrijeme kada Rusija, zajedno s dijelovima političke elite u Bosni i Hercegovini, također pokušava potkopati Dejtonski mirovni sporazum na ovim prostorima, posebno mi u Njemačkoj moramo ispuniti svoju odgovornost i spriječiti dalje pokušaje destabilizacije", rekao je Ahmetović za Politicki.ba.

Raspravi će prisustvovati i bivši visoki predstavnici Christian Schwarz-Schilling i Valentin Inzko. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...