POTPISALI APEL ZA SPAS JAVNOG RTV SERVISA: Europarlamentarci od Vijeća ministara traže da omogući funkcionisanje BHRT-a

Bosanskohercegovačka nacionalna TV stanica BHRT jedina je članica EBA iz BiH, a preživjela je rat i brojne blokade vlasti, te radi pod ogromnim pritiskom vlasti, navodi se u apelu. 

  • Vijesti

  • 30. Mar. 2022  30. Mar. 2022

  • 0

"Apelujemo na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da pronađe sredstva i osigura nezavisno i nesmetano funkcionisanje i finansiranje Javnog RTV servisa BHRT-a", navela je danas slovenačka europarlamentarka Irina Joveva, jedna od deset potpisnika apela za spas BHRT.

Bosanskohercegovačka nacionalna TV stanica BHRT jedina je članica EBA iz BiH, a preživjela je rat i brojne blokade vlasti, te radi pod ogromnim pritiskom vlasti, navodi se u apelu. 

"Nedavno su finansijski računi emitera blokirani, čime se direktno ugrožavaju plate zaposlenih i funkcionisanje BHRT-a, koji je i proteklih godina manje indirektno ugrožava plate zaposlenih i pristojno funkcionisanje BHRT-a, koji je u proteklim godinama radio u teškim uvjetima", kaže se u apelu.

Dodaju da BHRT godinama radi u teškim uslovima, da su njenim radnicima smanjene plate za 10 posto tokom pandemije, a da rade na opremi staroj po 40 ili 50 godina, što dodatno otežava rad i izvještavanje. 

Sve to kako kažu ima utjecaja na psihičko stanje 870 zaposlenih. 

"S obzirom na to da su institucije BiH u blokadi ugroženo je funkcionisanje BHRT-a nakon 76 godina postojanja. Također, onemogućeno je učešće BiH na takmičenju za pjesmu Eurovizije zbog duga prema EBU. Osiguranje stabilnog funkcionisanja Javnog servisa jedan je od 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH na njenom evropskom putu", poručuju eurozastupnici. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...