TOTALNO RAZOTKRIVANJE ČOVIĆEVIH PLANOVA: Ovo je dokument kojim Vjekoslav Bevanda pokušava opstruirati održavanje izbora u oktobru (FOTO)

Ovo mišljenje ministarstva na čijem je čelu ministar Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), bilo ono pozitivno ili negativno, potrebno je da bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i odlučivalo.

  • Politika

  • 31. Mar. 2022  31. Mar. 2022

  • 3

Ovo je dokument kojim ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) odbija prijedlog CIK-a BiH da se sredstva prenesena iz prethodnih godina iskoriste za organizaciju Općih izbora 2022. godine.

Podsjetimo, Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine jučer je dalo negativno mišljenje na prijedlog odluke da akumulirani višak prihoda iz ranijih godina u iznosu od 11,7 miliona KM bude raspodijeljen za održavanje Općih izbora 2022. Ovakav prijedlog je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uputila prije više od deset dana.

Ovo mišljenje ministarstva na čijem je čelu ministar Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), bilo ono pozitivno ili negativno, potrebno je da bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i odlučivalo.

S obzirom na dosadašnju administrativnu šutnju, iz CIK-a su podsjetili na član 2.1., stav 3. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po kojem su “svi organi vlasti na svim nivoima i zvaničnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH obavezni pomagati organima nadležnim za provedbu izbora”.

Prijedlog posebne odluke o raspodjeli viška prihoda je drugi način na koji CIKBiH pokušava osigurati novac za izbore u situaciji kada još ne postoji budžet institucija BiH za ovu godinu.

Prethodno je Centralna izborna komisija BiH sredstva za Opće izbore, ili barem jedan dio, pokušala osigurati kroz Operativni plan za prvi kvartal ove godine, koji je urađen jer je na snazi privremeno finansiranje institucija BiH koje i važi samo za kvartal. No Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine taj plan nije odobrilo.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...