SVA BESMISAO AGRESIJE NA UKRAJINU: Privatna vojska Ramzana Kadirova obračunala se sa semaforom u Mariupolju (VIDEO)

Kadirovci su 2006. legalizirani kao motorizirana jedinica Ministarstva unutarnjih poslova.

  • Svijet

  • 01. Apr. 2022  01. Apr. 2022

  • 2

Privatna vojska Ramzana Kadirova optuženi su da su počinili široko rasprostranjena kršenja ljudskih prava kao što su otmice, prisilni nestanci, mučenje i ubistva.

Pripadnici čečenske formacije Kadyrovtsy, paravojne organizacije koja služi za zaštitu šefa Čečenske Republike, snimljeni su u Mariupolu kako se žestoko obračunavaju sa - semaforom. Na snimku objavljenom na Twitteru vide se kako poprilično bezuspješno pokušavaju pucanjem uništiti semafor na jednoj od ulica tog opsjednutog ukrajinskog grada.

Kadirovci su nastali 1994. kao čečenska separatistička milicija pod vodstvom Ahmeda Kadirova, a borili su se protiv ruskih oružanih snaga za Čečensku Republiku Ičkeriju u Prvom čečenskom ratu. Kadirov je prebjegao na rusku stranu u Drugom čečenskom ratu 1999., a Kadirovci su se počeli boriti protiv separatista tokom "gerilske faze" kao de facto jedinica državne policije nakon što je Kadirov imenovan za predsjednika Čečenije u julu 2000. godine.

Kadirov je ubijen 2004. godine, a kontrolu nad milicijom preuzeo je njegov sin Ramzan Kadirov. Kadirovci su 2006. legalizirani kao motorizirana jedinica Ministarstva unutarnjih poslova.

U suštini, oni su privatna vojska Ramzana Kadirova i optuženi su da su počinili široko rasprostranjena kršenja ljudskih prava kao što su otmice, prisilni nestanci, mučenje i ubistva, prenosi Stav.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...