UZBUNA U HRVATSKOJ: Dubrovački gradonačelnik od BiH traži zaustavljanje izgradnje aerodroma u Trebinju...

Iz dubrovačke gradske uprave ističu kako bi, prema dostupnim informacijama, budući aerodrom trebao biti smještena u krškom i izrazito vodopropusnom terenu kod naselja Taleža u bh. entitetu Republika Srpska

  • Regija

  • 02. Apr. 2022  02. Apr. 2022

  • 7

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zatražio je od Vijeća ministara BiH da zaustavi izgradnju aerodroma u Trebinju dok se ne ispita utjecaj na okoliš preko državnih granica i utvrdi nepostojanje utjecaja na izvorište rijeke Omble.

Franković je dopis Vijeću ministara BiH i Kabinetu Predsjedavajućeg Vijeća Zoranu Tegeltiji uputio povodom donesenog Memoranduma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije kojim se "utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje".

Gradonačelnik Dubrovnika podsjetio je da su, osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije, kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša, uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol).

"Ekološki značajno pitanje"

„Izgradnja zračnih luka spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te stoga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresirane države po ovom, ekološki, značajnom pitanju“, istaknuo je Franković.

„Ne ulazeći ekonomske i ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeliramo te, pozivajući se na odredbe navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane buduće aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble“, naveo je gradonačelnik Dubrovnika Franković.

Iz dubrovačke gradske uprave ističu kako bi, prema dostupnim informacijama, budući aerodrom trebao biti smještena u krškom i izrazito vodopropusnom terenu kod naselja Taleža u bh. entitetu Republika Srpska, udaljenog oko 8,5 kilometara od izvora Omble.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...