BORJANA KRIŠTO OTKRIVA: "Mi u ime Hrvatske ne možemo ništa govoriti. Oni će procijeniti. Ipak..."

Članica HDZ-a BiH Borjana Krišto kaže da nema zvaničnog poziva za razgovore u Bruxellesu i da je sve, dok do toga ne dođe, u domenu spekulacije.

  • Vijesti

  • 02. Apr. 2022  02. Apr. 2022

  • 3

U političkim kuloarima se špekulitra da bi u narednih desetak dana u Bruxellesu mogla biti organizovana još jedna runda pregovara o reformi izbornog zakonodavstva u BiH, uz medijaciju najviših zvaničnika iz EU, gdje bi razgovarali o izbornom modelu po principima o kojima se pregovaralo u Sarajevu i u Neumu, te paketu koji pretpostavlja tehničke izmjene zakona.

Za ovo snažno lobira Hrvatska, na čije je insistiranje nedavno usvojena i posebna izjava lidera EU o neophodnosti izborne reforme. Ipak, za sada još nema zvanične potvrde da će do sastanka i doći, ali ga i te kako očekuju u hrvatskom političkom bloku.

Članica HDZ-a BiH Borjana Krišto kaže da nema zvaničnog poziva za razgovore u Bruxellesu i da je sve, dok do toga ne dođe, u domenu spekulacije.

- Mi u ime njih ne možemo ništa govoriti. Oni će procijeniti. Ipak, ja se nadam da će do toga doći jer trenutno u BiH nema važnijeg pitanja od promjene Izbornog zakona te stvaranja formalnih preduslova za održavanje izbora - kazala je Krišto za “Glas Srpske”, dodavši da su iz zakona, presudom Suda, izbrisane odredbe o izboru delegata u federalnom Domu naroda, a BiH bi trebalo da ispuni i nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

- HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor duže vrijeme čine sve i nude veoma konstruktivna rješenja koja su u interesu političke stabilnosti i budućnosti BiH te ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i drugih građana. Nadam se da će do dogovora doći - kazala je Krišto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...