"PUTIN JE ZLOČINAC": Carla Del Ponte pozvala Međunarodni krivični sud da izda nalog za hapšenje predsjednika Rusije

Del Pont je priznala da nalog za hapšenje ne znači nužno da će Putin biti priveden.

  • Svijet

  • 02. Apr. 2022  02. Apr. 2022

  • 6

Bivša tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte pozvala je Međunarodni krivični sud da izda nalog za hapšenje Vladimira Putina.

"Putin je ratni zločinac", rekla je Del Ponte, 75, koja je istraživala ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, u intervjuu za dnevni list Le Temps.

Del Ponte, koja je također godinama radila na istražnim pravima Komisije UN-a o kršenju prava u Siriji, naglasila je da je izdavanje naloga za hapšenje važan signal "da je istražni rad obavljen".

"To je jedini instrument koji postoji koji omogućava da se počinilac ratnog zločina uhapsi i izvede pred MKS", rekla je ona za Le Temps, prenosi The Guardian.

Del Pont je priznala da nalog za hapšenje ne znači nužno da će Putin biti priveden:

"Ako ostane u Rusiji, to nikada ne bi bio slučaj. Ali, za njega bi bilo nemoguće da napusti svoju zemlju i to bi bio snažan signal da ima mnogo država protiv sebe", prenosi Radio Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...