MACRONU SE TRESE FOTELJA; ŽESTOKA PLAVUŠA U NALETU: "Opasnija je nego ikada, družila se sa Putinom, sada bi da vodi Francusku"

Konzervativka koju lijevi mediji nazivaju “kandidatkinjom ekstremne desnice” mogla bi osvojiti 21 posto glasova u prvom krugu, a Macron 28 posto.

  • Svijet

  • 02. Apr. 2022  02. Apr. 2022

  • 1

Prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj je na vratima, a situacija za aktealnog predsjednika Emmanuela Macrona koji se bavi krizom u Ukrajini nije nimalo lagodna.

Naime, njegova najžešća protivnica Marine Le Pen će vrlo vjerovatno s velikim postotkom ući u drugi krug, piše agencija France presse.

Konzervativka koju lijevi mediji nazivaju “kandidatkinjom ekstremne desnice” mogla bi osvojiti 21 posto glasova u prvom krugu, a Macron 28 posto.

Moglo bi biti gusto u drugom krugu

Ono što bi trebalo zabrinuti Macrona je to što ankete predviđaju da bi se ta razlika u drugom krugu mogla značajno istopiti.

U slučaju da uđe u drugi krug, Marine Le Pen mogla bi osvojiti 47,5 posto, a Macron 52,5 posto. Vodeći se takvim procjenama, nije pogrešno zaključiti da postoji mogućnost da Marine Le Pen odnese pobjedu, ako se uzme u obzir margina pogreške.

I sama Marine Le Pen je svjesna da nikada nije bila bliže pobjedi.

Ovo je njena treća kandidatura, a posljednji put je izgubila od Macrona 2017. godine.

Francuski mediji pišu kako Marine Le Pen “pegla” svoj imidž stavljajući u fokus kampanje kupovnu moć građana i smanjenje PDV-a na neke proizvode udaljavajući se tako od identitetskih tema. Treba reći kako je Marine Le Pen kćerka Jean-Marie Le Pena, historijskog vođe francuske radikalne desnice i Nacionalne fronte.

Lijevi mediji je žestoko napadaju

Ona je stranku udaljila od antisemitskih i rasističkih izjava svog oca i riješila se ljudi koji su u tom smislu opterećivali stranku.

Lijevi mediji najviše problematiziraju njezine stavove o neeruopskoj imigraciji i nacionalnom identitetu. Tako list Liberation na naslovnicu uz njenu sliku ima naslov “Ona je tu. Opasnija nego ikad”, aludirajući tako na to da se njezini stavovi o identitetu i dalje nisu promijenili.

Mediji su žestoko kritizirali Le Pen i zbog svojih navodnih veza s Rusijom i Vladimirom Putinom. Naime, početkom marta prozivalo ju se zbog toga što je na letku u dijelu koji naglašava njen međunarodni status imala slike državnika s kojima se susrela, a među njima je bio i Vladimir Putin.

Prozivali je zbog Putina, ali kritična je prema ratu u Ukrajini

S Putinom se susrela 2017. godine uoči predsjedničkih izbora, a 2014. godine njena stranka je posudila 9 miliona eura od ruske banke kako bi se finansirala kampanja. Bilo je i problema s otplatom duga nakon što je banci povučena licenca, pa je sve završilo na sudu.

Kako je pisao Reuters, u kampanji 2017. godine rekla je kako se divi Putinu te da će imati mekši stav prema Rusiji. Pozvala je tada i za ukidanje sankcija Moskvi. Međutim, naglasila je kako se Rusija ne petlja u izbore u Francuskoj.

Kada je riječ o ratu u Ukrajini, ona je kritikovala rusku invaziju. Rekla je kako je riječ o očiglednom kršenju međunarodnog prava i da je riječ o činu koji se ne može braniti. Također, priznala je kako je u Rusiji na vlasti autoritarni režim te da ruske norme nisu zapadne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...