GRADONAČELNIK DUBROVNIKA OTKRIO ZAŠTO SE PROTIVI IZGRADNJI AERODROMA U TREBINJU: "Srbija tu očito ima namjere za koje ne znamo kakve su"

Komentirajući kakav bi to bio utjecaj aerodroma Mato Franković je rekao da su 1989. napravljene vodozaštitne zone ovog područja i to znači direktan utjecaj na izvorište rijeke Omble.

  • Vijesti

  • 02. Apr. 2022  02. Apr. 2022

  • 8

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković objasnio je zašto poslao pismo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u kojem traži da se privremeno zaustave pripreme za gradnju aerodroma u Trebinju dok se ne utvrdi mogući utjecaj tog projekta na okolinu uključujući tu i rijeku Omblu.

Komentirajući kakav bi to bio utjecaj aerodroma Mato Franković je rekao da su 1989. napravljene vodozaštitne zone ovog područja i to znači direktan utjecaj na izvorište rijeke Omble.

"Zato sam poslao dopis Vijeću ministara BiH i upozorio da su potpisnici zajediničkih ugovora Vlade Hrvatske, BiH i Srbije, da se moramo pridržavati ciljanih mjera po pitanju zaštite okoline i tražio sam privremeno obustavljanje projekta do izrade studije utjecaja na okolinu. Šokirala me reakcija vodećih ljudi Vijeća ministara BiH gdje ističu da mi želimo zaustaviti njihov projekt, kako smo ljubomorni, a nisu ušli u meritum stvari da su njihovi prethodnici preuzeli okolinske obaveze koje su dužni poštovati', poručio je dubrovački gradonačelnik u razgovoru za N1.

Franković je rekao da se konsultovao sa ministrom privrede Hrvatske Tomislavom Ćorićem, ali s premijerom nije razgovarao.

upan Dobroslavić je snažno također reagirao na ovu izgradnju. U Hrvatskoj imamo unisono promišljanje. Nismo protiv gradnje, ali prije toga je potrebno dokazati da neće negativno utjecati na izvorište rijeke Omble", kazao je Franković.

Također je istakao da mu je nevjerovatno da izgradnju aerodroma u BiH finansira Vlada Srbije.

“Zašto, nije jasno. Koliko god oni to htjeli pretvoriti u politikanstvo, ovo to nije.”

Na pitanje može li aerodrom u Trebinju ugroziti onaj u Čilipima, Franković je rekao: “Ne, on se nalazi u Schengen zoni i tu nema problema. Vlada Srbije tu očito ima druge namjere za koje ne znamo kakve su.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...