STIGLO DRAMATIČNO UPOZORENJE ZA PUTINA: "Platit će za uništenje nevinih porodica"

"Slike iz Buče su nepodnošljive, Putinovo nesputano nasilje uništava nevine porodice i ne poznaje granice", kaže Baerbock.

  • Svijet

  • 03. Apr. 2022  03. Apr. 2022

  • 3

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock poručila je da nema sumnje da su u Buči i Irpinu počinjeni ratni zločini, za koje Rusija mora da plati.

"Slike iz Buče su nepodnošljive, Putinovo nesputano nasilje uništava nevine porodice i ne poznaje granice. Oni odgovorni za ove ratne zločine moraju odgovarati. Pooštrit ćemo sankcije Rusiji i još više pomoći Ukrajini u odbrani", napisala je Baerbock na svom Twitter nalogu.

Macron: Slike iz Buče su nepodnošljive

Francuski predsjednik Emmanuel Macron reagovao je na fotografije koje prikazuju stradanje civila u Buči i Irpinu, rekavši da su "nepodnošljive" i da Rusija mora da odgovara za počinjene zločine.

"Slike koje nam stižu iz Buče, oslobođenog grada u blizini Kijeva su nepodnošljive. Na ulicama stotine kukavički ubijenih civila. Moje saosjećanje sa žrtvama, moja solidarnost sa Ukrajincima. Ruske vlasti će morati da odgovaraju za ove zločine", poručio je Macron.

Evropa osuđuje "užasna djela" iz Buče

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss optužila je ruske snage da su počinile "užasna djela" u ukrajinskim gradovima Buči i Irpinu. Pored toga, Truss traži da se događaji iz ovih gradova istraže kao ratni zločini.

"Dok su ruske trupe prisiljene da se povuku, vidimo sve više dokaza o užasnim akcijama invazijskih snaga u gradovima kao što su Irpin i Buča“, navela je Truss u saopćenju.

"Kazna za zvjerstva - novi paket sankcija"

Zvaničnik iz kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Sibiha smatra da Rusiji treba uvesti peti paket sankcija, kao kaznu za "zvjerstva počinjena u Buči".

Nove sankcije, ocjenjuje Sibiha, moraju da targetiraju sve ruske banke, ali i da budu skoncentrisane na zatvaranje evropskih luka za ruske brodove.

"Ovaj užasan ratni zločin ne može ostati bez odgovora"

O dešavanjima u Buči se oglasila i Njemačka.

"Ovaj užasan ratni zločin ne može ostati bez odgovora", rekao je njemački vicekancelar Robert Habeck u interjvuu za list Bild.

Habeck je dodao: "Mislim da je potrebno jačanje sankcija. To je ono što priprema Njemačka sa našim partnerima iz EU."

"Počinioci ratnih zločina će odgovarati"

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen osudila je "neopisive strahote" zabilježene u područjima gdje se Rusija povukla.

Pozvala je na nezavisnu istragu - ponavljajući slične komentare britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss.

"Počinioci ratnih zločina će odgovarati", rekla je ona.

Moskva reagovala na optužbe o masakru u Buči

Zvanična Moskva tvrdi da su optužbe o masakru u Buči lažne. Prethodno su evropski zvaničnici optužili ruske vojnike da su počinili masakr i genocid u Buči i Irpinu, nakon što su se pojavile fotografije ubijenih civila u ovim gradovima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...