NENAD ČANAK OTVORENO: "Mi ćemo sada ozbiljno krenuti u organizaciju masovnog dolaska u Banjaluku na glasanje pa da vidimo"

"Stalno se išlo na to da Vučić ima disciplinovano biračko tijelo koje izađe kada on pucne prstima i da je ono ograničeno. I da je onda jednostavno potrebno samo većom izlaznošću motivisati ljude da pokriju to što Vučić ima, tačnije, da se glasa za nekog drugog da bi se otišlo u drugi krug, a da poslije toga svi glasaju protiv Vučića, odnosno, za njegovog protukandidata, to je bila ideja, međutim..."

  • Regija

  • 04. Apr. 2022  04. Apr. 2022

  • 3

Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata u emisiji na N1 televiziji komentarisao je rezultate jučerašnjih izbora u Srbiji navodeći da je situacija u ovoj državi takva da su Aleksandar Vučić i SNS, stranka ispred koje je bio kandidat, sada umjerene opcije.

Čanak je kazao da nije bio iznenađen voljom birača na jučerašnjim izborima u Srbiji, ali jeste njenom količinom.

“Ja sam znao da ne može 20 godina vjeronauke u školama, favorizovanje crkve, pravljenje tih kriminalnih grupa koje se samonazivaju navijačkim, a koje su praktično batinaške skupine na ulicama biti zapostavljeno i sasvim je jasno da su to bile sve činjenice koje su ukazivale na to da je Srbija otišla udesno, ali da će to biti do ovolike mjere i da će biti više od milion birača koje su birale stranke (Dveri, Zavetnici…) koje su aposlutno ekspoziture putinovske, ultradesne koncepcije poimanja stvarnosti, to nisam mogao povjerovati”, kazao je Čanak.

Naglasio je da je veoma čudno to što je Republička izborna komisija odlučila da se sinoć ne oglasi o preliminarnim izbornim rezultatima.

“To je veoma čudno i mislim da se tu neko ozbiljno treba zamisliti. Međutim, sa druge strane, mi od naših ljudi koji su bili prisutni na biračkim mjestima, od članova Republičke izborne komisije (RIK), nismo dobili nikakve informacije da je bilo nekih značajnijih kršenja izborne procedure. Tako da zaista ne znam šta se desilo sa RIK-om i to je nedopustivo u svakom slučaju, ali ponavljam da mislim da i ako je bilo neregularnosti, one nisu u nekoj velikoj mjeri mogle utjecati na ovakav raspored snaga i odnose. Jer, može se ukrasti donekle i nešto, ali ovakav rezultat se ne može ukrasti”, mišljenja je Čanak.

Prema podacima Republičke izborne komisije, izlaznost na izborima je bila 58,6 posto. Pitali smo Čanka da li bi rezultat bio znatno drugačiji da je izlaznost bila veća?

“Ne bi i to je ono što je ustvari najstrašnije. Stalno se išlo na to da Vučić ima disciplinovano biračko tijelo koje izađe kada on pucne prstima i da je ono ograničeno. I da je onda jednostavno potrebno samo većom izlaznošću motivisati ljude da pokriju to što Vučić ima, tačnije, da se glasa za nekog drugog da bi se otišlo u drugi krug, a da poslije toga svi glasaju protiv Vučića, odnosno, za njegovog protukandidata, to je bila ideja, međutim, Vučić ima veliku podršku jer je razlika između njega i ostalih kandidata na izborima više nego velika. To jasno govori da on lično ima veliku podršku što također posebno plaši. On će u ovom trenutku morati donositi jako teške odluke, a s obzirom na to da je trenutna situacija u Srbiji takva da su paradoksalno govoreći Vučić i Srpska napredna stranka (SNS) umjerena opcija u ovom trenutku u ovoj državi. A najveći broj ostalih su desniji ili ultradesno od SNS-a. To je zastrašujuće, a sam SNS nije baš najbolja opcija na svijetu kao što znate. Vučić će sada imati veliki problem jer je njegovo izborno tijelo mahom prorusko, a on ako se opredijeli za Rusiju, Srbiju čeka sudbina Bjelorusije”, pojasnio je Čanak.

Komentarisao je i podršku Aleksandru Vučiću iz Republike Srpske.

“Što se tiče izbora u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, entitetu Republika Srpska, mi ćemo ozbiljno sada krenuti u organizaciju masivnog dolaska u Banjaluku na glasanje pa da vidimo. Ako oni mogu zato što su Srbi doći u Beograd, Novi Sad i cijelu Srbiju da glasaju, što mi ne bismo mogli kao Srbi i Vojvođani doći u RS i glasati jer što se i mi ne bismo pitali i imali pravo glasa. Mi smo došli u jednu potpuno bizarnu situaciju da više ne postoji nikakvo pravilo i odnos u kome bi se dala šansa bilo čemu drugom osim ličnoj svevlasti koju imate priliku gledati i u RS i Srbiji. Riječ je o svevlasti partije i naravno policije koja služi interesima partija, a ne građana”, poručio je Čanak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...