KOLINDU GRABAR-KITAROVIĆ PITALI VIDI LI SE KAO PRVA ŽENA NA ČELU NATO-a: Evo šta je odgovorila

„Ništa za dodati. Možemo razgovarati o ženskoj kvoti, ali to je potpuno drugo pitanje”, odgovorila je bivša predsjednica koju neki predstavljaju kao potencijalnu nasljednicu Norvežanina Jensa Stoltenberga.

  • Regija

  • 05. Apr. 2022  05. Apr. 2022

  • 2

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je zaobišla pitanje vidi li se kao nova glavna sekretarka NATO saveza, kazavši kako odabir novog vodstva odbrambenog saveza treba biti temeljen na kvalifikacijama, a ne na spolu.

Voditeljica panela na Američko-hrvatskom forumu na temu zastupljenosti žena u sektoru sigurnosti i ekonomiji upitala je bivšu hrvatsku predsjednicu je li vrijeme da NATO savez dobije prvu ženu na čelu te vidi li se ona u toj ulozi.

„Idući glavni tajnik mora biti izabran izričito na temelju njegovog rada, obrazovanja, etike, znanja, iskustva i svih onih aspekata za koje se danas borimo da budu glavni razlog zašto biramo nekoga na položaj”, odgovorila je Grabar-Kitarović.

„Ništa za dodati?”, upitala je voditeljica.

„Ništa za dodati. Možemo razgovarati o ženskoj kvoti, ali to je potpuno drugo pitanje”, odgovorila je bivša predsjednica koju neki predstavljaju kao potencijalnu nasljednicu Norvežanina Jensa Stoltenberga.

Grabar-Kitarović je na panelu ranije rekla da je NATO od svih mjesta na kojima je dosad radila bio najprijateljskije okruženje prema ženama, pristupajući joj „kao osobi, a ne kao ženi”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...